Furcsa mozgások a magyar cégadatoknál

A hazai cégstruktúra nem csak kívülről nézve fortyog, de a cégadat változásokat tekintve a cégek belügyei is távol vannak a stabilitástól.
Napi.hu, 2016. október 15. szombat, 11:16
Fotó: Napi.hu

"Még nincs is vége az évnek, de 2016-ban a cégek 11 százalékánál történt tulajdonosváltás" - mondja Pertics Richárd az Opten Kft. céginformációs igazgatója. A cégek tulajdonosi szerkezetében és egyéb alapparamétereiben szükségszerűek lehetnek a változások, azonban a változások gyakorisága árulkodó lehet a cégek életében.

2016 január és szeptembere között több mint 60 ezer cég esetében változott a tulajdonosi szerkezet valamilyen formában, ami nem túl bíztató jelenség a hazai cégstruktúra egészének stabilitására nézve. "A szokásos ügymenet mellett nem ritkák az extrém esetek sem, például 300 cég legalább 3-szor váltott tulajdonost csak az idei év során, ezek vélhetően nem szokványos gazdasági tevékenység eredményei" - mondja Pertics.

A tulajdonos vagy székhelyváltozások többnyire még magyarázhatók is lennének életszerű indokokkal, ugyanakkor a főtevékenységek tömeges cseréje már érdekesebb kérdés. 2016-ban több mint 10 ezer cégnek változott a főtevékenysége, tehát a teljes profilváltások száma is jelentős. Ez részben indokolható technikai hatásokkal és tényleges profilváltásokkal, de ez a nagyságrend nem egy túl kiegyensúlyozott gazdaságról árulkodik.

Szintén nem ritka az éven belüli többszöri főtevékenység váltás, ami már önmagában is érdekes kérdéseket vet fel, mindenesetre Pertics szerint azt bátran állíthatjuk, hogy az üzleti tervek nem minden cég esetében elég kiforrottak a hosszú távú működéshez.

"Persze a vállalkozások életútjának természetes velejárói az időnkénti székhelyváltások, ügyvezető cserék, vagy esetleges tulajdonosváltások. Különösen igaz lehet ez a fejlődő cégek életében. Az irodák kinövése, vagy a belső cégstruktúra növekedése szükségszerűen hozhatja a székhelyváltozásokat és az aláírók számának növekedését. Ugyanakkor nem szabad félvállról venni a legegyszerűbb cégadat változást sem" - mondja az Opten szakértője.

HOZZÁSZÓLÁSOK