Furcsán privatizálták a Malt

A Mal a 90-es években lezajlott privatizációja idején nagyrészt mentesült a múltbeli környezeti terhektől, miközben áron alul adták el; a privatizációs szerződést Kocsis István írta alá – derül ki a a Népszabadság birtokába jutott dokumentumokból.
NAPI, 2010. november 16. kedd, 09:22
Fotó:

A Hungalu Rt.-t összesen 5,8 milliárd forintért adták el a kormány számára készült, az aluminiumipar privatizációjáról szóló 1998-as tájékoztatók szerint - írja a Népszabadság.

A ma a Malhoz tartozó Ajkai Alumíniumipari Kft.-t ezen belül 10 millió forintért adták el, ráadásul úgy, hogy a cég csupán a termelésben onnantól kezdve keletkező környezeti károkért vállalt felelősséget.

A Hungalu egyik legértékesebb részeként számontartott ajkai üzemet tehát áron alul, a múltbeli környezeti terhek nélkül vették meg, ráadásul a privatizálásról készült tájékoztatóhoz megjegyzést fűző miniszterek szerint aggályos a környezeti rehabilitáció átláthatósága.

Maga a privatizációs szerződés - amelyet az akkori ÁPV-vezérigazgató, ma BKV-vezér Kocsis István írt alá - azonban továbbra sem ismert, annak ellenére, hogy az LMP három hete nyílt levélben követelte nyilvánossá tételét.

HOZZÁSZÓLÁSOK