Gabonagolyót reggelizett? - Erről tudnia kell (Nébih)

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 21 féle kakaós- és csokoládés gabonagolyót ellenőrzött. A 21 termékből 19-nél indult hatósági eljárás. Egy terméket a megengedettnél hússzor nagyobb transz-zsírsav tartalma miatt kivonták a forgalomból.
Napi.hu, 2015. november 27. péntek, 13:22
Fotó: Napi.hu

A termékcsoport népszerű reggeli a gyerekek körében, ezért a hatóság szakemberei nem csak a biztonsági paramétereket, hanem - sok más mellett - a tápanyagok és édesítőszerek mennyiségét is vizsgálták. A Szupermenta program a Nébih komplex termékteszt sorozata, ahol a kiválasztott termékeket élelmiszerbiztonsági, minőségi paraméterek, valamint kedveltségi szempontok alapján is vizsgálják a szakemberek.

A termékteszt során kiderült, hogy a vizsgált 21 termék közül egy esetben találtak élelmiszerbiztonsági hibát a Nébih szakemberei. A Rollo kakaós bevonómasszával bevont gabonagolyó termékben a transz-zsírsav tartalom 100 g zsírra számítva 40,44 százalék a maximálisan megengedett 2 százalékkal szemben. A hatóság azonnali hatállyal elrendelte a termék forgalomból történő kivonását. Emellett a hivatal kötelezte a termék első magyarországi forgalmazóját, a Scandic Royal Kft.-t, hogy a romániai gyártótól származó összes, "részben hidrogénezett növényi zsír" összetevőt tartalmazó terméket vonja ki a forgalomból. Az élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabása szintén folyamatban van.

A részletes vizsgálati eredmények (a termékek, gyártók, összetevők, értékelési pontszámok) ide kattintva érhetőek el.

A legtöbb termék problémás volt

Több vizsgált termék E 150d szulfitos-ammóniás karamell színezéket tartalmazott.. A kakaóval ízesített extrudált, puffasztott termékekhez azonban az uniós rendelet szerint az E150-es színezékcsoportban csak az E 150c ammóniás karamell színezéket lehet használni. Egyes termékek a termékcsoporthoz szintén nem használható E 476 és E 479b adalékanyagot is tartalmaztak. A gyártóknak az adalékanyagokat haladéktalanul le kell cserélniük.

Kisebb jelölési hibák miatt több termék esetében is figyelmeztetni kellett az élelmiszer-vállalkozásokat. Gyakori problémának számított, hogy a termékspecifikációban és a terméken feltüntetett összetevők százalékos mennyiségei nem voltak azonosak, pedig az egyezőség elvárás. Szintén több kakaós- és csokoládés gabonagolyó jelöléséről hiányoztak a tápanyag-összetételre- és egészségre vonatkozó állítások feltüntetését kiegészítő információk.

A vizsgált 21 termékből 19-nél indult hatósági eljárás, 7 termék esetében folyamatban van az élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabása, amelyek várható összege összesen 1,4 millió forint lesz. A többi esetben figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók.

Fontos volt az élvezeti érték

Az elmaradhatatlan kedveltségi teszten - az azonnali termékvisszahívás miatt - végül 20 gabonagolyót kóstoltak a tesztelők, akik az illatot, az ízt, az állományt és a ropogósságot is pontozták. A legkedveltebb termék a Cornexi csokis golyó lett. Azonos pontszámmal második helyen végzett az Auchan Kakaós Gabonagolyó és Penny Choco Balls Csokoládés gabonagolyó. A tesztelést harmadikként az Auchan Csokoládés gabonagolyó zárta.HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antisoros, 2015.11.27 13:26

A Rollo kakaós bevonómasszával bevont gabonagolyó termékben a transz-zsírsav tartalom 100 g zsírra számítva 40,44 százalék a maximálisan megengedett 2 százalékkal szemben..a kur...a anyátokat !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html