Az év végéig az MFB csoport több mint 1000 milliárd forintot tervez a vállalkozások számára finanszírozásként kihelyezni - mondta Sipos-Tompa Levente, az MFB Bank elnök-vezérigazgatója. Példátlan dinamikájú bővülést ért el az elmúlt időszakban az MFB csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt., ami azt mutatja, az intézményi kezességvállalásnak kiemelkedően fontos szerepe lehet a koronavírus járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak kezelésében, a nehéz helyzetbe kerülő hazai kkv-k megsegítésében.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. évek óta dinamikusan nő, de az idei aktivitása a korábbi időszakokhoz képest is kiemelkedő. A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek kezelésében fontos szerepet kapnak a garanciakonstrukciók, amit a számok bizonyítanak leginkább: a Garantiqa kezességvállalási portfoliója 2020-ban várhatóan 536,9 milliárd forinttal emelkedhet, ami 69 százalékos növekedés az előző évhez képest - mondta Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója.

Csökkenti a kockázatot, fokozza a hitelezést

A garanciák kiemelten fontosak, ha bizonytalan a gazdasági környezet, hiszen a bankok számára a hitel mögötti garancia csökkenti az ügyfél fizetőképességének kockázatát illetően. Éppen ezért a garanciaprogramok a kockázatmegosztás révén nagymértékben hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a vállalatok - és különösen a kkv-k - a romló gazdasági környezet ellenére is hitelhez jussanak, és a hitelezési feltételek se szigorodjanak túlzott mértékben.

Számos vállalkozás számára a garanciakonstrukciók jelentik a hitelekhez, beruházásokhoz, ezen keresztül akár a túléléshez, az újrainduláshoz aztán pedig a fejlődéshez vezető utat. Sok olyan cég van ugyanis, amely fejlesztene, de nem biztos, hogy a bankok hitelképesnek találják, vagy nem rendelkeznek elegendő fedezettel. A garanciakonstrukciókkal viszont hozzájuthatnak a forrásokhoz.

500 milliós krízisprogram indult

A kifejezetten a koronavírus járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak enyhítése érdekében indított, 500 milliárdos keretösszegű Garantiqa Krízis népszerűségét jól jelzi, hogy szeptember végére a rendelkezésre álló keret kihasználtsága 45 százalékos, a várakozások szerint a kereslet jelentős, az előirányzott összeg feletti. A programban eddig 250 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki, a szerződések száma 5769 darab.

A Garantiqa kezessége éppúgy igénybe vehető a Magyar Nemzeti Bank NHP fix és NHP Hajrá! programjában, mint a Széchenyi Kártya programban, az MFB refinanszírozott hiteleinél, vagy a pénzintézetek saját piaci hiteleinél. A növekvő kezességvállalási portfólió miatt - az év végére 1300 milliárd forint fölötti volument várnak a tavalyi 777 milliárd után - a kezességvállalási kapacitás fenntartása érdekében a hitelintézet tőkehelyzetét meg kell erősíteni, ezért az MFB Zrt. az államot megillető tulajdonosi jogok gyakorlójaként az állam nevében 10 milliárd forint összegű tőkeemelést hajt végre a hitelintézetben.

Dobogós helyen Európában

A vállalati hitelekhez nyújtott garanciakonstrukciók vonatkozásában Magyarország a nemzetközi mezőnyben előkelő helyen áll: a Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) összefoglalója alapján a GDP-hez mért garanciaállomány vonatkozásában Magyarország második a kontinensen 2,1 százalékos eredménnyel. Törökország áll az élen 5,1 százalékos mutatóval, harmadik pedig Portugália 1,8 százalékkal.

A Garantiqa szakértői szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult bizonytalan gazdasági környezet és az idei évre várható gazdasági visszaesést tompíthatják a garanciakonstrukciókkal felvett vállalati hiteleken alapuló fejlesztések. Az intézményi kezességvállalásnak így kiemelten fontos szerepe lehet a gazdaság újraindításában, a koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek kezelésében.

A Krízis Garanciaprogramról

A program keretében a mikro,- kis-, és középvállalkozások, továbbá nagyvállalatok folyószámlahiteleikhez, forgóeszköz- és beruházási hiteleikhez vehetik igénybe a 90 százalékos mértékű állami garanciavállalást.A Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében igénybe vett hitelek maximális összege nem haladhatja meg a vállalat által kifizetett éves bérköltség és járulékok költségének kétszeresét, vagy a 2019-es árbevételük 25 százalékát. Ugyanakkor indokolt esetben a hiteligénylő kkv 18 hónapnyi likviditási igényének megfelelő mértékű, vagy a hiteligénylő nagyvállalat 12 hónapnyi likviditási igényének megfelelő mértékű finanszírozás nyújtható. Az egy adósnak nyújtott maximális kezességvállalás mértéke elérheti akár az 5 milliárd forintot is, ami már a nagyvállalatok hitelhez jutásában is komoly segítség lehet.A Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében igénybe vehető állami hátterű hitelgarancia feltételei rendkívül kedvezőek: a hitelfelvevő által fizetendő éves díj hitelösszegre vetítve futamidőtől függően a kkv-k esetében 0,25-1 százalék között van, a konstrukció állami díjtámogatása pedig 1 százalék. A nagyvállalatok által fizetendő díjak a kkv- díjak kétszerese.