Gáz- és áramár-emeléssel riogatnak a közszolgáltatók

A különadóval sújtott energetikai társaságok vizsgálják annak a lehetőségét, hogy peres úton lépjenek fel az új közteher ellen, egyebek mellett azért, mert azt a kormányzat jogsértő módon visszamenőleges hatállyal rótta ki - írta a Népszava.
MTI-Eco, 2010. november 4. csütörtök, 09:27
Fotó:

Szakértői számítások szerint megközelítőleg négyszázalékos lakossági földgáz- és közel egy százalékos áramár emelésre lenne szükség amiatt, hogy a kabinet különadóval sújtotta az energetikai cégeket - írja csütörtökön a Népszava.

A különadó miatt szükséges áremeléshez hozzáadódik az energiaárak júliusi befagyasztása miatt eddig keletkezett hozzávetőleg 15 százalék körüli gázáremelési nyomás, így mindent egybevetve már csaknem 20 százalékkal kellene emelni a háztartásoknak eladott gáz árát januárban ahhoz, hogy ne halmozódjon fel további több tízmilliárd forint vesztesége a gáztársaságoknak.

Az áramtarifákat - ugyancsak az extra adó miatt - megközelítőleg egy százalékkal kellene növelni a Népszavának nyilatkozó szakértők szerint. A távfűtési szektorban pedig minden tízszázalékos gázár-növekedés általában öt százalék körüli távhődíj-emelést tesz szükségessé.

Az energiaszektor gondjait tovább tetézheti az, hogy a lakosság fizetőképességének csökkenése miatt az áramszektorban tízmilliárd forint körülire, a gázágazatban pedig mintegy 30 milliárd forintra duzzadt a szolgáltatók kintlévősége.

HOZZÁSZÓLÁSOK