Gázár: megtört a Fidesz ellenállása

Több ezer forinttal emelkedhet a gáz- és villanyszámla értéke, amennyiben a kormány föloldja az általa nyár óta érvényben tartott áremelési moratóriumot - márpedig az utóbbi napok nyilatkozatai alapján erre lehet következtetni. A külföldi anyacégek erősen aggódnak; sok múlhat a magas szintű magyar-orosz tárgyalásokon.
Major András, 2010. november 8. hétfő, 18:00
Fotó:

Immár a kormánypárti politikusok is úgy vélekednek, elképzelhető, hogy már nem sokáig tartható az energiaárak emelésére vonatkozó stop. Lehetséges, hogy jövőre már nem tudják fenntartani az energiaárak emelésének tilalmát - nyilatkozott a vasárnapi kormányülés előtt a kormányfő a Hír Televíziónak; míg Bencsik János energiaügyi és otthonteremtési államtitkár úgy véli, várhatóan megúszhatjuk egyszámjegyű százalékos drágulással.

Lesz gázáremelés?

A megnyilatkozások némileg meglepőek azután, hogy még nincs fél éve annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette az áremelési moratóriumot. A kormányzati kommunikációban beállt változás azt az érzetet kelti, mintha a kabinet elkezdte volna óvatosan fölkészíteni a közvéleményt a gázáremelésre. Egyelőre azonban nem született döntés a gázárról.

Már csak az energiaszektorra kivetett válságadó miatt is mindenképpen a gázárak emelésére lenne szükség a jövő év elején, de a kívánatos emelés mértéke még kérdéses - tudtuk meg szolgáltatói körökből. Információink szerint a kormány jelenleg az orosz féllel tárgyal, amelynek eredményeképpen egy-két héten belül új megállapodás születhet a földgáz-szállításokról.

Márpedig ideje lenne a magyar-orosz gázszállítási megállapodás megújításának, miután a térségben gyakorlatilag már minden ország megtette ezt. A korábbi alku 2015-ig folyamatosan emelkedő magyar kereslettel számolt, ám jelenleg igencsak kétséges az évekkel ezelőtt meghatározott fogyasztási szintek teljesülése. Vélemények szerint a számos területet (energiaárak, Malév, Paksi Atomerőmű) érintő kormányzati szintű megbeszélések középpontjában a Szurgutnyeftyegaz tulajdonában lévő 21,22 százalékos Mol-pakett megvásárlása állhat, és elképzelhető, hogy a kormány minden más területet alárendel majd ennek. Ezzel együtt lehetséges az is, hogy a magyar fél számára a gázárak tekintetében is kedvezőbb megállapodás születik majd.

Rövidülhet a türelmi idő

A magyarországi energiacégekkel az árak hosszabb távon való alacsonyan tartásáról folytatott kormányzati egyeztetések szünetelnek, de később várhatóan újra indulhatnak. (A kabinet először augusztus végére ígért alkut.) A megbeszéléseken a társaságok az árak alacsonyan tartásáért cserében információk szerint például az ügyfélszolgálatokra vonatkozó követelmények enyhítését, illetve a kikapcsolási határidő jelentős, 90-ről 60 napra rövidítését és a folyamat egyszerűsítését kérhetik, kérhették.

Az elmaradt, ám a szolgáltatók szerint indokolt idei emelések már milliárdos kiesett tételt jelentenek a társaságoknak. A cégek kivárnak, ám az iparágat az utóbbi hónapokban ért több pofon (áremelési stop, válságadó) miatt a hazai energiaszolgáltatók külföldi anyacégei "iszonyatosan aggódnak" - fogalmazott névtelenül nyilatkozó forrásunk. A kabinettel folytatott tárgyalásokba egyébként az anyacégek még nem kapcsolódtak be.

Extraprofit helyett veszteség

A négy nagy szolgáltató tavaly már összességében veszteséges volt. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint a GDF Suez Energia Magyarország, a Főgáz, a Tigáz és az E.On Energiaszolgáltató által együttesen kimutatott veszteség 2009-ben meghaladta a hatmilliárd forintot, míg 2007-ben még együttesen 26 és 2008-ban is 13 milliárd adózott nyereséget könyvelhettek el. A nem fizető fogyasztók tartozása 2007-hez képest 12 szeresére nőtt, azaz a 2007-es 950 millió forint 2008-ban már 5,7 milliárd forintra, tavaly pedig 11,5 milliárd forintra nőtt.

A régi - valószínűleg módosuló szabályozok szerint már októberben 10-15 százalékos drágulás volt indokolt az importárakban, ami az egyetemes (így a lakossági) tarifákban egy 10 százalékot közelítő emelést vont volna maga után - közölte Barta Judit, a GKI Energiakutató kft ügyvezető igazgatója; ezen túl, októberről januárra is inkább fölfelé módosulhat az indokolt árszint, mert a forint ugyan valamelyest erősödött a dollárral szemben, a piaci árak azonban az emelés felé mutatnak - tette hozzá.

A januárban kívánatosnak tartott árváltoztatás tervezett mértékét körülbelül két hét múlva tudják majd meghatározni a szolgáltatók, egyebek mellett a forint dollárárfolyamának függvényében teszik majd meg javaslataikat.

Kérdésünkre a kutató azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy a korábban bevezetett import-korrekciós tényezőhöz hasonló módon a kormány később kompenzálhatja a szolgáltatókat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2013.02.21 15:20

...megtört.
Most meg pont ez a baj!
Micsoda képmutatás! a farizeusok kismiskák ezekhez képest...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

samu49, 2010.11.09 14:35

Nemrég még nagy pofával hirdették hogy nem lehet tovább terhelni a zembereket.Miért változott a véleménye Dulifulinak??Apraja falva sz@rba van talán.Minden akkori kinyilatkoztatás pont ellenkező elő jelet kapott.Lesz ez még rosszabb is sajnos.Valahogy úgy látom a külhonban élő magyarság több figyelmet kap mint a hazaiak többsége.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

manioka, 2010.11.09 06:24

I. Orsós annyira ellenáll akkor amikor a saját harácsolásáról van szó, luxusadó eltörlése, személyi jövedelemadó nekik, a fizetésük azonnali felemelése, családi pótlék korlátlan folyósítása. Egy jó nagy hazug az egész bagázs, szociálisan érzéketlen, csak saját zseb tömés és a hatalmi téboly mindenáron való érvényesítése a lényeg. Az elszámoltatás erre a rablóhordára is vonatkozzon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

viktorka, 2010.11.08 20:47

Orbán Viktor a többiekkel együtt elérhetetlen magasságból szemléli az átlagember gondjait. Nem tud, de nem is akar velük azonosulni. Az importkorrekciós díjat azért fizetjük, mert az elmúlt évben sem volt olyan gázáremelés, ami kellett volna, állítólag csak 2010. december 31-ig fizetjük. Szerintem még tovább is, és az is látható, hogy az alapdíjat is emelték, ha jól tudom 600.-Ft-ról 1.000.Ft-ra.(TIGÁZ).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Katarina, 2010.11.08 19:19

"Már csak az energiaszektorra kivetett válságadó miatt is mindenképpen a gázárak emelésére lenne szükség a jövő év elején.." - most akkor ki is fizeti meg a különadót? A szolgáltatók, vagy a "zemberek"???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html