Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Immár a kormánypárti politikusok is úgy vélekednek, elképzelhető, hogy már nem sokáig tartható az energiaárak emelésére vonatkozó stop. Lehetséges, hogy jövőre már nem tudják fenntartani az energiaárak emelésének tilalmát - nyilatkozott a vasárnapi kormányülés előtt a kormányfő a Hír Televíziónak; míg Bencsik János energiaügyi és otthonteremtési államtitkár úgy véli, várhatóan megúszhatjuk egyszámjegyű százalékos drágulással.

Lesz gázáremelés?

A megnyilatkozások némileg meglepőek azután, hogy még nincs fél éve annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette az áremelési moratóriumot. A kormányzati kommunikációban beállt változás azt az érzetet kelti, mintha a kabinet elkezdte volna óvatosan fölkészíteni a közvéleményt a gázáremelésre. Egyelőre azonban nem született döntés a gázárról.

Már csak az energiaszektorra kivetett válságadó miatt is mindenképpen a gázárak emelésére lenne szükség a jövő év elején, de a kívánatos emelés mértéke még kérdéses - tudtuk meg szolgáltatói körökből. Információink szerint a kormány jelenleg az orosz féllel tárgyal, amelynek eredményeképpen egy-két héten belül új megállapodás születhet a földgáz-szállításokról.

Márpedig ideje lenne a magyar-orosz gázszállítási megállapodás megújításának, miután a térségben gyakorlatilag már minden ország megtette ezt. A korábbi alku 2015-ig folyamatosan emelkedő magyar kereslettel számolt, ám jelenleg igencsak kétséges az évekkel ezelőtt meghatározott fogyasztási szintek teljesülése. Vélemények szerint a számos területet (energiaárak, Malév, Paksi Atomerőmű) érintő kormányzati szintű megbeszélések középpontjában a Szurgutnyeftyegaz tulajdonában lévő 21,22 százalékos Mol-pakett megvásárlása állhat, és elképzelhető, hogy a kormány minden más területet alárendel majd ennek. Ezzel együtt lehetséges az is, hogy a magyar fél számára a gázárak tekintetében is kedvezőbb megállapodás születik majd.

Rövidülhet a türelmi idő

A magyarországi energiacégekkel az árak hosszabb távon való alacsonyan tartásáról folytatott kormányzati egyeztetések szünetelnek, de később várhatóan újra indulhatnak. (A kabinet először augusztus végére ígért alkut.) A megbeszéléseken a társaságok az árak alacsonyan tartásáért cserében információk szerint például az ügyfélszolgálatokra vonatkozó követelmények enyhítését, illetve a kikapcsolási határidő jelentős, 90-ről 60 napra rövidítését és a folyamat egyszerűsítését kérhetik, kérhették.

Az elmaradt, ám a szolgáltatók szerint indokolt idei emelések már milliárdos kiesett tételt jelentenek a társaságoknak. A cégek kivárnak, ám az iparágat az utóbbi hónapokban ért több pofon (áremelési stop, válságadó) miatt a hazai energiaszolgáltatók külföldi anyacégei "iszonyatosan aggódnak" - fogalmazott névtelenül nyilatkozó forrásunk. A kabinettel folytatott tárgyalásokba egyébként az anyacégek még nem kapcsolódtak be.

Extraprofit helyett veszteség

A négy nagy szolgáltató tavaly már összességében veszteséges volt. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint a GDF Suez Energia Magyarország, a Főgáz, a Tigáz és az E.On Energiaszolgáltató által együttesen kimutatott veszteség 2009-ben meghaladta a hatmilliárd forintot, míg 2007-ben még együttesen 26 és 2008-ban is 13 milliárd adózott nyereséget könyvelhettek el. A nem fizető fogyasztók tartozása 2007-hez képest 12 szeresére nőtt, azaz a 2007-es 950 millió forint 2008-ban már 5,7 milliárd forintra, tavaly pedig 11,5 milliárd forintra nőtt.

A régi - valószínűleg módosuló szabályozok szerint már októberben 10-15 százalékos drágulás volt indokolt az importárakban, ami az egyetemes (így a lakossági) tarifákban egy 10 százalékot közelítő emelést vont volna maga után - közölte Barta Judit, a GKI Energiakutató kft ügyvezető igazgatója; ezen túl, októberről januárra is inkább fölfelé módosulhat az indokolt árszint, mert a forint ugyan valamelyest erősödött a dollárral szemben, a piaci árak azonban az emelés felé mutatnak - tette hozzá.

A januárban kívánatosnak tartott árváltoztatás tervezett mértékét körülbelül két hét múlva tudják majd meghatározni a szolgáltatók, egyebek mellett a forint dollárárfolyamának függvényében teszik majd meg javaslataikat.

Kérdésünkre a kutató azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy a korábban bevezetett import-korrekciós tényezőhöz hasonló módon a kormány később kompenzálhatja a szolgáltatókat.