Gázártámogatás: érdemes sietni az igényléssel

Szerdai dátummal, tegnaptól olvasható a Magyar Közlönyben a gázárszubvencióról szóló kormányrendelet, amely részletesen taglalja, mely jövedelmeket kell figyelembe venni és kihagyni az igényléskor.
NAPI, 2006. november 24. péntek, 07:42
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

A Magyar Közlöny legfrissebb számában tegnap tették közzé a gázár- és távhőszolgáltatás támogatásának igényléséről szóló kormányrendeletet. Ezzel kapcsolatban Veres János pénzügyminiszter a KPMG konferenciáján azt mondta: jövőre már lényegében a piaci ár lesz érvényben, miközben a tömbtarifa alapú támogatás szociális alapú lesz, így jövőre a támogatás összege 112 milliárd forintra csökken, ami az ideinek csupán kétharmada. Sajnos ma Magyarországon nincs olyan egzakt mérési módszer, amely a szociális rászorultságot mindenki számára elfogadható módon képes lenne behatárolni. A gázártámogatásra jogosító adatlapon így nincs olyan sor, amely a jövedelmi helyzeten kívül a család vagyoni helyzetéről kérne információt. Ha a most kialakított rendszerről kiderül, hogy módosításra szorul, akkor változtat a kormány - mondta a pénzügyér.

A rendelet és annak melléklete is részletesen taglalja, hogy az igénylőknek mely bevételeit kell figyelembe venni vagy kihagyni akkor, amikor kiszámolja jogosultságát. Így például nem minősül jövedelemnek - és az űrlap kitöltésekor nem kell figyelembe venni - a 13. havi nyugdíjat, a temetési segélyt, a lakásfenntartási, a rendkívüli gyerekvédelmi, az anyasági vagy a fogyatékossági támogatást. Jövedelemként a benyújtást megelőző három hónap átlagos jövedelmét kell majd feltüntetni, s akkor kaphatja meg a igénylő a szubvenciót, ha az egy háztartásban élők esetében az egy személyre jutó bevétel nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a három és félszeresét (jelenleg 93 905 forintot). Figyelembe kell venni a megbízási díjként érkező, a vállalkozásokból származó nettó bevétel mellett például a gyermekgondozási támogatásokat, a nyugellátást és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásokat - nettó összeggel.

Társasházban élők esetében az igényléshez a közös képviselőt is be kellene vonni, ez azonban több adatvédelmi problémát is felvet. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint az adatvédelmi törvény alapján neki a kormányrendeletet - mivel adatkezelési előírások is vannak benne - előzetesen véleményeznie kellett volna, ám ez elmaradt - írta az Index. Az ombudsman szerint elfogadható, hogy az állam támogatás fejében, ellenőrzési céllal adatokat gyűjtsön és kezeljen. A szabályozás módja azonban "nem akceptálható, adatvédelmileg az egész konstrukció aggályos".

A részletes tudnivalókról a Magyar Államkincstár (MÁK) levélben értesíti a fogyasztókat december 11-ig. Az igényléseket pedig már december 1-je után be lehet adni az MÁK területileg illetékes megyei hivatalánál. Abban az esetben, ha a kérvény 2007. március 31-ig beérkezik, akkor visszamenőleg január 1-jétől érvényesíthető a támogatás, amennyiben később adják be, akkor a következő hónap elejétől lép életbe a kedvezmény. Egy, a lapunk által megkérdezett nagy vidéki gázszolgáltatónál elmondták: igen szűk a határidő ahhoz, hogy január 1-jétől mindenki igénybe vegye a kedvezményt. Így - akár figyelmetlenségből is - bizonyosan akad jó néhány fogyasztó, aki januárban, februárban vagy márciusban is a magasabb gázárat lesz kénytelen kifizetni - holott a jogosultak közé tartozik -, mert nem adta be az igénylőlapját, s a támogatást csak visszamenőleg írják jóvá számára, vagyis az első hónapokban magasabb összeget fizet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

levai jozsef, 2006.11.26 08:46

gyerekek nem ertitek?hanyszor kell az mszp-nek elmagyarazni nektek,hogy:nem lesz gazaremeles!ha akarjatok lassan is fogjak mondani ,gyengebbek kedveert.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Marosy, 2006.11.25 18:09

Majd Gyurcsány személyesen belenyúl a zsebedbe és megállapítja, mennyi a jövedelmed.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

villam64, 2006.11.24 10:12

Mi van a 13. havi bérrel? Mi van a félévente, évente kapott hozzájárulással?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html