Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Gazdasági Versenyhivatal, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hatósági jogkörénél fogva megvizsgálta és jóváhagyta a nyáron aláírt megállapodást, így az ügylet 2017. december 28-án az átadás-átvétellel zárult - közölte a Veolia.

A zavaros tulajdonosi hátterű Bakonyi Erőmű Zrt.-ben tulajdonosi joggyakorló volt a Magyar Nemzet Vagyonkezelő Zrt. is - derül ki a Céginfo.hu adataiból. Az erőmű a MAL Zrt. vörösiszap-szennyezése következtében került nehéz pénzügyi helyzetbe, a tartozás rendezésére az állam 2012-ben 1,7 milliárd forintért követelést vásárolt a cégtől. A társaság több mint 50 százalékos tulajdonosaként 2014 végén törölték Demján Sándor Euroinvest Zrt.-jét. A cégadatokban jelenleg nem látszanak a részvényesek, az igazgatóság tagjai ugyanakkor Demján Sándor üzlet- és munkatársai (Nyúl Sándor, Mécs Imre, Németh Frigyes, Boródi Ferenc). A legutóbbi közgyűlési adatok szerint 2016. december 31-én a következő részvényesei voltak a vállalatnak: Carbon Investment Kft. (24,58 százalékos részesedés). DG Energia Holding Kft. (24,52 százalék), IFBL Szolgáltató és Vagyonkezelő Kft. (24,03 százalék), egyéb tulajdonosok (26,87 százalék).

Az 1992-ben megalapított Bakonyi Erőmű fő tevékenysége az energiatermelés. Ezen belül az ajkai erőműben megújuló és fosszilis tüzelőanyag felhasználásával villamos energiát, lakossági távhőt, valamint ipari felhasználásra szolgáló gőzt állítanak elő. A 131,6 MW villamos- és 360 MW beépített, névleges hőteljesítményű erőmű összesen 285 embernek biztosít munkát. Ezzel a létesítmény Ajka városában az egyik legnagyobb foglalkoztatónak számít - közölte az új tulajdonos Veolia.

A Veolia hosszútávon gondolkodó, szakmai befektetőként kíván szerepet vállalni a magyarországi energetikai szektorban - közölte a francia tulajdonosi hátterű cég. A vállalat 2007-ben vásárolta meg és korszerűsítette Közép-Európa legnagyobb biomassza-tüzelésű erőművét Pécsen, ahol 31 500 lakásnak szolgáltatnak távfűtést. Portfóliójának részét képezi többek közt a szakolyi erőmű is. A vállalatcsoport jelenleg 740 dolgozót foglalkoztat; konszolidált árbevétele 2015-ben 46,6 milliárd, 2016-ban pedig 52,8 milliárd forint volt.

A nyitókép forrása: MTI Fotó/Nagy Lajos.