Gáztározók: így megyünk neki a télnek

A tavaly októberinél több, a 2014-es őszi mennyiségnél viszont kevesebb földgáz van jelenleg a hazai tárolókban, a tárolókban lévő és a folyamatosan érkező földgáz, valamint a hazai kitermelés fedezi a lakosság teljes téli igényét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal számításai szerint - írta hétfői számában a Magyar Idők.
MTI-Eco, 2016. október 24. hétfő, 08:44
Fotó: Napi.hu

A hatóság ettől az évtől az elmúlt tíz év legmagasabb téli fogyasztásának legalább hatvan százalékában határozza meg a társaságok számára a kötelezően betárolandó gázmennyiséget, a jelenlegi készlet megfelel az előírt betárolási értéknek.

Az MVM-csoporthoz tartozó Magyar Földgáztároló Zrt. legfrissebb adatai szerint 44,2 százalékos feltöltöttségen állnak a tárolók, ez nagyjából 1,85 milliárd köbméter kereskedelmi mennyiséget jelent, amihez még hozzájön a biztonsági készlet, amelyet az MMBF Földgáztároló Zrt. tárol, így összesen 3,7 milliárd köbméter földgáz van a tárolókban a tél kezdete előtt. Az energiahivatal szerint ez 13 százalékkal magasabb érték, mint a tavaly októberi.

A lap szerint a hazai földgázigények folyamatosan csökkennek, eltekintve az ideiglenesen előforduló, kemény hidegektől. Egy nagyobb lehűlés esetén gyakorlatilag azonnal jelentősen növelhető a behozatal, mert a beáramló kapacitásokat nem használjuk ki teljes mértékben. Az importgáz ráadásul olcsóbb is, mint a betárolt - olvasható a hétfői Magyar Időkben.

HOZZÁSZÓLÁSOK