Bár az unió teljes energiafogyasztásának körülbelül 22 százalékát teszi ki, kérdéses, mi lesz a földgáz sorsa Európában. Mivel jó áthidaló megoldás más fosszilis energiahordozók és a megújulók között, az Európai Bizottság nem kívánja teljes mértékben kiiktatni az energiamixből, mértékét azonban csökkentené - idézi Andreas Walstadot, az Interfax Europe uniós és szabályozásért felelős szerkesztőjét az NRGreport kazahsztáni tudósítója. Az országban a héten tartják meg az Energetikai Szabályozók Regionális Szövetségének (ERRA) éves befektetési és szabályozói konferenciáját, ahol az egyik fő kérdés, hogy mi lesz a földgáz jövője.

A foszilis tüzelőanyag felhasználása ugyanis 2010 óta folyamatosan csökken. Ez részben a 2008-2009-es gazdasági válság eredménye, részben az orosz import ellátásbiztonság ingadozásának tudható be. Viszont az valószínűtlen, hogy a 2010-es csúcsot még egyszer elérné a földgáz-fogyasztás, sőt, a jövőben akár teljesen kivezethetik - véli Walter Boltz, az ERRA stratégiai tanácsadó bizottságának tagja.

A szakértő három forgatókönyvet vázolt fel, de egyikben sem marad jelentős szerepe a földgáznak. Akár 2050-re teljesen kivezethetik a gázt. Elsőként az erőművekből, majd a távfűtésből, végül az iparból. Ennél kevésbé drasztikus az a jóslat, hogy a földgázt fokozatosan felváltják a fosszilis gázokat organikus forrásokból származó "zöld" gázokkal vagy power-to-gas technológiával előállított gázzal helyettesítik. Egy harmadik alternatíva pedig azt feltételezi, a gáz szerepe az iparban és a közlekedésben továbbra is megmarad, ám új technológiák segítségével csökken a velejáró szén-dioxid és a károsanyag-kibocsátás.

A megújulók terjedése szorítja leginkább vissza a gázpiacot, főként azért, mert környezetbarátok, így nincs rajtunk annyi adóteher, valamint határköltségük is nulla. Az infrastruktúra építése azonban sokszor nem tud lépést tartani a megnövekedett kapacitással. Az Európai Bizottság arra törekedik, hogy a régiók között minél teljesebb legyen az összeköttetés, a bürokrácia azonban lassítja a folyamatokat.

"A cél az lenne, hogy a macska megfogja az egeret, Európában mégis sokszor azon vitatkozunk, milyen színű a macska" - mondta Alexandre Santos, a Mediterrán Energiaszabályozók (MEDREG) elnöke, a Portugál Energiahatóság (ERSE) biztosa. Ezzel leginkább arra célzott, hogy míg sok országnak van zöldenergia többlete, a hálózat kiépítetlensége miatt nincs lehetősége exportálni a túltermelt áramot. Az uniónak pedig ezen kellene javítania.

A földgáz viszont nem egyik napról a másikra tűnik el a fogyasztók életéből. Jó hír, hogy az Energiahivatal közlése szerint, hogy itthon a fűtési szezon kezdetén az előző év azonos időszakához képest 23 százalékkal több, 4,3 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre a hazai tárolókban.

További részletek az NRG Report honlapján.

A Napi.hu együttműködik az NRGReport.com portállal.