Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lakossági földgázellátás zavartalanságát külön jogszabály biztosítja megfelelő nagyságú készletezési szint kötelező betárolásának előírásával. A gáztárolók feltöltése kereskedelmi feladat, a napi kitárolás az érintett egyetemes szolgáltató ütemezése szerint történik - olvasható a hivatal közleményében.

A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy az előzetesen betárolt készlet kitárolása folyamatos volt, és - egyes szakértelmet nélkülöző, félrevezető adatokat tartalmazó és felelőtlenül riogató állításokkal ellentétben - a fűtési időszak végéig biztosított. (A Magyar Nemzet értesülése alapján a tárolók feltöltöttsége alig 15 százalékos. A lap szerint átláthatatlan, hogy a kormányzat ténylegesen mekkora mennyiség felett rendelkezik a készletből, és a gázkereskedő társaságok birtokában mekkora hányad van.)

A MEKH felhívja a figyelmet, hogy 2017 februárjában a jelenleginél nagyságrendileg egymilliárd köbméterrel kevesebb földgáz állt rendelkezésre, azonban az ellátásbiztonság akkor sem forgott veszélyben. A tárolói készletszint alakulása hónapról hónapra nyomon követhető a hivatal honlapján.

Az európai uniós jogszabályoknak megfelelő hazai gázpiacon a túlnyomórészt lakossági ellátáson, vagyis az egyetemes szolgáltatási körön kívül, a szabadpiacon ellátott felhasználók számára szükséges földgáz betárolása és a szükséges tárolt gáz mennyiségének meghatározása gázkereskedelmi engedéllyel rendelkező cégek saját üzleti döntése. Tekintve, hogy a kitárolási időszak jellemzően március végéig terjed, a kereskedelmi szereplők számára indokolatlan felesleges készletet fenntartani, mely jelentős többletköltséget okozna a rendszerhasználók számára - állapítja meg a hivatal.

A földgáz biztonsági készlet mértékéről szóló rendelet 2017. október 31-től 1200 millió köbméterben határozza meg a biztonsági készlet mértékét. A gázimport a MEKH szerint a megállapodásoknak megfelelően zajlik. Fontos tudni, hogy az ország téli földgázellátását nemcsak a tárolói készletek biztosítják, hanem a hazai kitermelés is.