Egyre növekszik a tűzoltósági beavatkozások száma, amelyek a lakossági szénmonoxid-érzékelő jelzésére indulnak meg - mondta Ruskáné Takács Anita, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Nem minden esetben van probléma, hiszen az érzékelő, ha megbízható forrásból szerezzük be, elég érzékeny, már kismértékű szénmonoxid mennyiség jelenlétekor is jelez, így időben tudják figyelmeztetni a lakosságot, hogy valami probléma van.

Kötelező a vizsgálat

A lakossági kéményseprés ingyenessé vált tavaly, minden tüzelő- és fűtőberendezéshez kapcsolódó füstelvezető vizsgálata kötelező, a gázkészülékeknél és a zárt égésterű berendezések esetében kétévente, a szilárd tüzelőanyaggal, illetve olajjal fűtő berendezéseknél pedig évente jelenik meg a kéményseprő.

Első alkalommal bedobnak egy cédulát és ingyenes a vizsgálat, ha ez az időpont nem alkalmas, megadnak egy másikat, ami szintén ingyenes, harmadik alkalommal azonban már nekünk kell keresni a kapcsolatot, ami már egy minimális kiszállási díjjal jár - hívta fel a figyelmet a sajtószóvivő.

Érdemes időben lépni

Tóth Gábor víz- és fűtésszerelő mester elmondta: nyáron hajlamosak vagyunk úgy értékelni, hogy van még idő az ellenőrzésre, azonban szeptember elején már érdemes elvégeztetni a vizsgálatokat. Sokan vannak, akik a fűtésidény végén kihúzzák az áramellátást és elzárják a gázcsapot, ezeket vissza kell helyezni, mert ilyenkor sokszor azt hiszik, hogy meghibásodott a rendszer, pedig csak a feledékenység a probléma okozója - magyarázta a szakember.

A másik fontos dolog a fűtési rendszer alapvető tulajdonságainak az ellenőrzése, például a víznyomásé, amit zárt rendszer esetében a nyomásmérőn tudunk ellenőrizni, ennek egy és két bar között kell lennie. Ha ez nem megfelelő, akkor rá kell tölteni, ha túl magas, azt érdemes szakembernek jelezni.