Az ördög szokás szerint a részletekben van: a kazáncseréről rendelkező uniós előírás ugyan valóban megszabja a szeptember végi határidőt a hagyományos gázkazánok beszerelésének határidejére, de jócskán hagy bizonytalanságot is. Az irányelv szerint ugyanis szeptember 26-a után nem lehet forgalomba hozni és/vagy üzembe helyezni hagyományos gázkazánt - csak új, kondenzációs rendszerűt. Ám a forgalomba hozás nem feltétlenül azt jelenti, hogy a magánvásárló megveszi a boltban a kazánt, az is ebbe a kategóriába tartozik, hogy a gyártó nagykereskedő cégétől egy kiskereskedő átveszi tovább értékesítésre a berendezést. Ezért a boltokban levő hagyományos gázkazánok már forgalomba vannak , így beszerelésük sincs megtiltva - mondja Fazekas Miklós a FÉG fejlesztési igazgatója, aki a Magyar Gázipari Vállalkozók Szövetségének is elnökségi tagja.

A legjelentősebb hazai gyártó cég szakembere szerint az uniós direktívák betartását ezért úgy is lehet, sőt kell értelmezni, hogy ezek beszerelésére még két éves türelmi időszak van, így a jelenleg készleten levő kazánokat még értékesíteni lehet. Ez annál is inkább tűnik logikus lépésnek, mert a már kiadott gáztervek - mondjuk egy családi házhoz - érvényessége is két év. Nem lehet tehát új kazán beépítésére szorítani egy építkezőt, aki házát - érvényes engedéllyel - a régi típusú készülékhez terveztette. Fazekas véleménye szerint a már megvásárolt készülékek korlátlan ideig forgalomba tarthatók - és beszerelhetők. Mindezen kérdésekre egyelőre nincs egyértelmű válasz, mivel a kazáncseréről szóló kormányrendelet még nem jelent meg, ezrét aztán jókora bizonytalanság van a gyártók és forgalmazók között is.

Évente 60-80 ezer gázkazánt adnak el a magyar üzletekben, ez a szám éppen a közelgő szigorítás miatt felpörgött - mondta el kérdésünkre Szatmári Zoltán. Az ország legnagyobb épületgépészeti áruházláncának tulajdonosa szerint egyelőre még kis számban adnak el a kondenzációs berendezésekből, a meghatározó továbbra is a hagyományos gázkazán. Megítélése szerint a raktárakban még  minimum 20 ezer  ilyen berendezést tárolnak, és nagyon kétséges, hogy mi lesz ezek sorsa. Ha nem tudják értékesíteni, akkor vélhetően nem uniós piacokra, így például Szerbiába szállítják ki.

Így trükköznek a gázszerelők

A magyar piac másik sajátossága, hogy a cserék fele nem hivatalos. A gázszerelők különféle trükkökkel, például az igazoló matricák átragasztásával vagy a kazánok főegységeinek cseréjével élnek és így ki tudják kerülni a hivatalos utat. Szatmári Zoltán szerint nem tudni azt sem, hogy milyen következményekkel jár majd az az előírás, hogy ugyanazon típusok cseréje esetén is kötelező az engedélyeztetés.

A várható szigorítások miatt egyelőre nem csökken a piacról kiszorulóban levő típusok ára, ugyanakkor a kondenzációs berendezések vásárlását több gyártó árengedménnyel is próbálja felpörgetni. Az eddig megjelent hírekkel ellentétben nem csak a nagy német gyártók, de a magyar FÉG is gyárt korszerű kazánokat a magyar piacra is. Ez annál is érdekesebb, mert az ócsai gyár egy sor nyugat-európai cégnek szállít be részegységeket, sőt néhány terméket ott gyártanak és szerelnek össze. A gyártók és kereskedők ugyanakkor bizonyosak abban, hogy tömeges méretű kazáncserére csak akkor kerülhet sor, ha az állam valamilyen módon támogatja a korszerű, energiatakarékos és biztonságos kondenzációs kazánokra való átállást. A kazán ára ugyanis csak negyede-harmada a teljes átállás költségének.