Gázzal fűt? Hamarosan nem lesz mivel?

Hamarosan teljesen kiválthatják a zöld megoldások a földgázt Európában, ahol 2010 óta csökken a gázfelhasználás mértéke. Akár az iparból és fűtési megoldásokból is teljesen eltűnhet a következő évtizedekben.
Szabó Dániel, 2017. szeptember 26. kedd, 10:55
Fotó: Napi.hu

Bár az unió teljes energiafogyasztásának körülbelül 22 százalékát teszi ki, kérdéses, mi lesz a földgáz sorsa Európában. Mivel jó áthidaló megoldás más fosszilis energiahordozók és a megújulók között, az Európai Bizottság nem kívánja teljes mértékben kiiktatni az energiamixből, mértékét azonban csökkentené - idézi Andreas Walstadot, az Interfax Europe uniós és szabályozásért felelős szerkesztőjét az NRGreport kazahsztáni tudósítója. Az országban a héten tartják meg az Energetikai Szabályozók Regionális Szövetségének (ERRA) éves befektetési és szabályozói konferenciáját, ahol az egyik fő kérdés, hogy mi lesz a földgáz jövője.

A foszilis tüzelőanyag felhasználása ugyanis 2010 óta folyamatosan csökken. Ez részben a 2008-2009-es gazdasági válság eredménye, részben az orosz import ellátásbiztonság ingadozásának tudható be. Viszont az valószínűtlen, hogy a 2010-es csúcsot még egyszer elérné a földgáz-fogyasztás, sőt, a jövőben akár teljesen kivezethetik - véli Walter Boltz, az ERRA stratégiai tanácsadó bizottságának tagja.

A szakértő három forgatókönyvet vázolt fel, de egyikben sem marad jelentős szerepe a földgáznak. Akár 2050-re teljesen kivezethetik a gázt. Elsőként az erőművekből, majd a távfűtésből, végül az iparból. Ennél kevésbé drasztikus az a jóslat, hogy a földgázt fokozatosan felváltják a fosszilis gázokat organikus forrásokból származó "zöld" gázokkal vagy power-to-gas technológiával előállított gázzal helyettesítik. Egy harmadik alternatíva pedig azt feltételezi, a gáz szerepe az iparban és a közlekedésben továbbra is megmarad, ám új technológiák segítségével csökken a velejáró szén-dioxid és a károsanyag-kibocsátás.

A megújulók terjedése szorítja leginkább vissza a gázpiacot, főként azért, mert környezetbarátok, így nincs rajtunk annyi adóteher, valamint határköltségük is nulla. Az infrastruktúra építése azonban sokszor nem tud lépést tartani a megnövekedett kapacitással. Az Európai Bizottság arra törekedik, hogy a régiók között minél teljesebb legyen az összeköttetés, a bürokrácia azonban lassítja a folyamatokat.

"A cél az lenne, hogy a macska megfogja az egeret, Európában mégis sokszor azon vitatkozunk, milyen színű a macska" - mondta Alexandre Santos, a Mediterrán Energiaszabályozók (MEDREG) elnöke, a Portugál Energiahatóság (ERSE) biztosa. Ezzel leginkább arra célzott, hogy míg sok országnak van zöldenergia többlete, a hálózat kiépítetlensége miatt nincs lehetősége exportálni a túltermelt áramot. Az uniónak pedig ezen kellene javítania.

A földgáz viszont nem egyik napról a másikra tűnik el a fogyasztók életéből. Jó hír, hogy az Energiahivatal közlése szerint, hogy itthon a fűtési szezon kezdetén az előző év azonos időszakához képest 23 százalékkal több, 4,3 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre a hazai tárolókban.

További részletek az NRG Report honlapján.

A Napi.hu együttműködik az NRGReport.com portállal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2017.09.26 17:14

A birkabélből jósolóknak bizonyára igazuk van, főleg annak tükrében, hogy a IV: Birodalom prominensei ippeg most duplázzák meg a földgáz átviteli kapacitást és arra törekszenek, hogy a Birodalom területén monopolhelyzetbe kerüljenek a földgáz elosztása terén.

Az azonban furcsa, hogy a napi.hu dubajosai egyre többet idézik a birkabélből jósolókat. Ők tudják ... Hmmm... ettől mennyivel lesznek hitelesebbek?
Most már csak röhögni jövök erre a portálra, miközben legbelül sírok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.09.26 13:28

Nemhogy laikus, hanem óvodás álmodozás, kívánságlista a Télapóhoz. Miközben a Gazprom rekordmennyiségű gázt szállít Európa szinte minden országába.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.09.26 12:46

A power-to-gas átalakítás akkora energiaveszteséggel jár, hogy fűtésre valószínűleg drágább lenne, mintha simán csak árammal fűtetének.
Egyetlen értelme az lehetne, hogy abban az időszakban, amikor eladhatatlan az áram, elkezdenek ezerrel gázt termelni. De ez is csak akkor éri meg, ha a beruházási költségek pár éven belül visszajönnek a gázértékesítésből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html