Sok lakásban nem áldoznak a fűtési rendszer beruházási költségének ezrelékét kitevő termosztátra, pedig a szabályozás leggazdaságosabb formája, ha a belső hőmérsékletet a külsőhöz igazítjuk - hívja fel a figyelmet a Gépész Holding épületgépészeti vállalkozás.

Ebben az esetben egy az épület homlokzatán elhelyezett hőérzékelő biztosítja a vezérlő jelet a fűtés ideális beállításához a napszakhoz és a kihasználtsághoz igazítva.

Ma már számos gyártó kínál a különböző igények kielégítésére alkalmas termosztátokat a hagyományos (tekerőgombos) készülékektől kezdve egészen a telefonról vezérelhető, okosotthonokba integrálható megoldásokig.

A Gépész Holding kínálatában is több tucat termosztát-típus található.

Az egyik ilyen a Delta sorozat, amely a Magyarországon forgalomban lévő kazánok túlnyomó többségének szabályozására alkalmasak. Egyszerűen csatlakoztathatóak bármely, kétvezetékes szobatermosztát csatlakozási ponttal rendelkező gázkazánhoz, vagy klímaberendezéshez, függetlenül attól, hogy az 24 voltos vagy 230 voltos vezérlő-áramkörrel rendelkezik.

Ezek a készülékek 0,2 Celsius fokos kapcsolási hőmérsékletre állíthatók, vagyis ha valaki például 20 fokot szeretne, akkor a kazán 19,8 foknál be, 20,2 foknál kikapcsol.

A kínálatban megtalálhatók a fix, a vezeték nélküli, a programozható és a többzónás berendezések is.

Okostermosztátok

Ma már egyre több - korábban a szabályozástechnikai piacon jelen sem lévő - cég kínál úgynevezett okostermosztátokat, amely lényegében egy hagyományos termosztátból és egy hálózati modulból áll. Ez azonban a gyakorlatban édeskevés.

Olyan gyártók azonban, mint például a Siemens egy öntanuló algoritmus alkalmazásával állítja be a hőmérsékletet. Manapság azonban már ennél is többet kell nyújtani: a levegő további alapvető fizikai jellemzőit is kontrollálni kell. Ezért van az, hogy ma már, egy igazán okos termosztát méri a légminőség állapotát is, valamint a páratartalmat és jelzi, ha például szellőztetés szükséges.

Siemens termosztát
A kép forrása: Gépész Holding

Az, hogy a termosztát egy telefonos applikáción keresztül is állítható az már alapfunkció, mint ahogy az is, hogy monitorozhatjuk a lakás aktuális energiafogyasztását.

A Siemens az okostermosztátoknál összetettebb rendszert is kínál, amelyek a fűtést a légkondicionálót, a szellőzést egyaránt lehet szabályozni, jelzi ha nyitva vannak az ablakok, kezeli a redőnyöket és a világítást. Ezzel akár 12 szoba is szabályozható egymástól függetlenül.

Ide tartozik a Honeywell rendszere is, amely szintén képes kiszámolni, mennyi idő alatt melegszik fel a lakás, sőt azt is tudja, hogy a lakók mikor tartózkodnak otthon. A termosztát az Apple HomeKit és az Amazon Echo okosotthon-szolgáltatással is képes együttműködni.

További gépészeti megoldásokat a Gépész Holding oldalán talál.

A cikk megjelenését a Gépész Holding támogatta.