Meglepően egyszerűen lehet spórolni a fűtésszámlán

A háztartásokban elfogyasztott energia közel 80 százalékát a fűtés és a meleg víz előállítására használjuk fel. A legnagyobb megtakarítást pedig a fűtési költségek csökkentésével érhetjük el.
Szász Péter, 2018. december 21. péntek, 08:00
Fotó: Shutterstock

Sok lakásban nem áldoznak a fűtési rendszer beruházási költségének ezrelékét kitevő termosztátra, pedig a szabályozás leggazdaságosabb formája, ha a belső hőmérsékletet a külsőhöz igazítjuk - hívja fel a figyelmet a Gépész Holding épületgépészeti vállalkozás.

Ebben az esetben egy az épület homlokzatán elhelyezett hőérzékelő biztosítja a vezérlő jelet a fűtés ideális beállításához a napszakhoz és a kihasználtsághoz igazítva.

Ma már számos gyártó kínál a különböző igények kielégítésére alkalmas termosztátokat a hagyományos (tekerőgombos) készülékektől kezdve egészen a telefonról vezérelhető, okosotthonokba integrálható megoldásokig.

A Gépész Holding kínálatában is több tucat termosztát-típus található.

Az egyik ilyen a Delta sorozat, amely a Magyarországon forgalomban lévő kazánok túlnyomó többségének szabályozására alkalmasak. Egyszerűen csatlakoztathatóak bármely, kétvezetékes szobatermosztát csatlakozási ponttal rendelkező gázkazánhoz, vagy klímaberendezéshez, függetlenül attól, hogy az 24 voltos vagy 230 voltos vezérlő-áramkörrel rendelkezik.

Ezek a készülékek 0,2 Celsius fokos kapcsolási hőmérsékletre állíthatók, vagyis ha valaki például 20 fokot szeretne, akkor a kazán 19,8 foknál be, 20,2 foknál kikapcsol.

A kínálatban megtalálhatók a fix, a vezeték nélküli, a programozható és a többzónás berendezések is.

Okostermosztátok

Ma már egyre több - korábban a szabályozástechnikai piacon jelen sem lévő - cég kínál úgynevezett okostermosztátokat, amely lényegében egy hagyományos termosztátból és egy hálózati modulból áll. Ez azonban a gyakorlatban édeskevés.

Olyan gyártók azonban, mint például a Siemens egy öntanuló algoritmus alkalmazásával állítja be a hőmérsékletet. Manapság azonban már ennél is többet kell nyújtani: a levegő további alapvető fizikai jellemzőit is kontrollálni kell. Ezért van az, hogy ma már, egy igazán okos termosztát méri a légminőség állapotát is, valamint a páratartalmat és jelzi, ha például szellőztetés szükséges.

Siemens termosztát
A kép forrása: Gépész Holding

Az, hogy a termosztát egy telefonos applikáción keresztül is állítható az már alapfunkció, mint ahogy az is, hogy monitorozhatjuk a lakás aktuális energiafogyasztását.

A Siemens az okostermosztátoknál összetettebb rendszert is kínál, amelyek a fűtést a légkondicionálót, a szellőzést egyaránt lehet szabályozni, jelzi ha nyitva vannak az ablakok, kezeli a redőnyöket és a világítást. Ezzel akár 12 szoba is szabályozható egymástól függetlenül.

Ide tartozik a Honeywell rendszere is, amely szintén képes kiszámolni, mennyi idő alatt melegszik fel a lakás, sőt azt is tudja, hogy a lakók mikor tartózkodnak otthon. A termosztát az Apple HomeKit és az Amazon Echo okosotthon-szolgáltatással is képes együttműködni.

További gépészeti megoldásokat a Gépész Holding oldalán talál.

A cikk megjelenését a Gépész Holding támogatta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2018.12.22 00:18

@antitroll:
Most ODAKINN 0,7 oC van nálam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.12.22 00:15

@Józsi1111:
Egy nagyobb, több lakásos épületnél, intézménynél, irodaháznál nem hülyeség. A korszerűbb rendszereknél ezt alapvetően előszabályzásra használják. Csinál ilyet pl a FŐTÁV is, mert nyáron kb. 65 oC-os, télen meg akár 115 oC-os vizet ad a rendszerébe. Mindezt a külső hőmérsékletre szabályozza. Ebben a pillanatban pl. 82,7 oC ez az érték, amely éppen 0,7 oC-van nálam. A FŐTÁV mérési helyén lehet 1-2 oC-al kevesebb.
Szóval előszabályzásra jó a külső hőmérséklet függő szabályzás. Az épületen belül aztán a zónákat már külön szabályozhatják, vagy akár helyiségenként úgy, hogy pl érzékeli, mikor vannak a helyiségben, leáll ha kinyitják az ablakot stb-stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi1111, 2018.12.21 23:20

Ez a külső hőmérsékletes variáció marhaság.
Bent a lakásban akarok pl 20 fokot.
A külső hőmérséklet szerinti beavatkozással hogyan lesz ez biztosan tartható.
Nem egyszerűbb, ha a belső lakáshőmérséklettel szabályozok?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.12.21 21:23

A külső hőmérséklet vezérelt fűtés önmagában nem tud jól működni, ha szabadon álló épületről van szó, vagy egyszerűen csak több lehűlő homlokzata van.
Ennek oka, hogy a benapozás, szél iránya és nagysága mind befolyásolják az épület hőveszteségét és nyereségét. Egy elhelyezett érzékelő nem tud egzakt adattal szolgálni, de a lakásokba kerülő fűtésrendszerek általában úgyis egy fűtési körből állnak, azaz kompromisszumok sorozata...
Jobb megoldás az öntanuló algoritmusokkal dolgozó belső termosztát, ami a belső hőmérséklet, előremenő-visszatérő hőlépcsőből ezek változásából számolja a paramétereket ki. Fontos, hogy kompatibilis legyen a kazánnal, mert ez nem ki-be kapcsolgat, hanem kommunikál vele. Nekem az egyik lakásban (ahol lakom) ilyen Bosch termosztát van, idén telepítettük egy új kazánnal együtt. Kb 5-6 nap alatt "megtanulta" a lakást. A kazán gyönyörűen megy non-stop, nem állítja le.
Nem olcsó az ilyen megoldás, de szerintem messze a legjobb! A belső hőmérséklet atombiztosan 23,5 oC, az ehhez szükséges előremenő vízhőmérsékletet precízen beállítja 34-43 oC között. Magasabbra még nem volt szükség, a legalacsonyabb külső hőmérséklet -8 oC volt.
A gázfogyasztásom a tavalyi hasonló körülmények között feljegyzett adatok alapján nagyjából 30%-al csökkent úgy, hogy a belső hőmérsékletet korábban 22,5-23 oC tartottam.
Ez alapján a kondenzációs kazán nagyon megéri, érthető a korábbi korszerűtlen típusok betiltása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html