Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szinte légtömör épülethatároló szerkezetek miatt a levegő cseréje csak szellőztetéssel oldható meg - hívja fel a figyelmet a Gépész Holding épületgépészeti vállalkozás.

Hibás gyakorlat az, hogy csupán az ablaktalan mellékhelyiségekbe építünk be szakaszosan működő elszívó ventilátorokat, hiszen ez legfeljebb a pillanatnyi szagelszívást, vagy egy zuhanyzás után a pára csökkentését tudja biztosítani.

Míg egy gyengén szigetelt épület esetén a szabályozatlan szellőzésnek tulajdonítható az energiaveszteség 25-30 százaléka, addig egy korszerűen szigetelt épület hőveszteségének akár 50 százalékát okozhatja az ablakok kinyitása vagy akár egy szabályozatlanul működő elszívó rendszer.

Ezért mindenképpen érdemes egy helyiségenkénti érzékeléssel optimalizált szabályozott szellőzési rendszer kialakítása.

Ezeket nem csak új épületekbe lehet beépíteni, utólag is kialakítható függetlenül attól, hogy páraszabályozott, vagy hővisszanyerős rendszerről beszélünk.

Páraszabályozott rendszer

A páraszabályozott rendszer automatikusan csak azokra a helyiségre koncentrálja a szellőzést, ahol erre szükség van. Érzékelői segítségével nagyon gyors légcserét hajt végre, miközben a használaton kívüli helyiségekben minimamiláza a szellőzést.

A légbevezetőket a lakószobákba, a nyílászárókba vagy akár a falátvezetésekbe is be lehet építeni. A kiszolgálóhelyiségekben (konyha, fürdő, WC), olyan központi ventillátorokat lehet beszerelni, amelyek akár a levegő páratartalma, akár egy mozgásértékelő jelzései alapján lépnek működésbe.

Aereco szellőztető rendszer

Egy páraszabályozott szellőzési rendszerrel a fűtési energia 20-40 százaléka spórolható meg.

Hővisszanyerős szellőzés

A hővisszanyerős szellőztető készülékek kiválasztásakor nemcsak annak hatásfoka, hanem a ventilátoregységek villamosenergia-fogyasztása is fontos szempont. A rendszer nagy előnye, hogy kiegészíthetőt térfogatáram szabályozó egységekkel, valamint a pára-, mozgásérzékelőkkel.

A rendszer hatásfokát a hőcserélő kialakítása és az anyaga határozza meg. A legtöbb hőcserélő alumínium, de vannak műanyag és papír hővezetők is.

Ha ilyen rendszert választ, akkor azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a katalógus adatokban szereplő légszállítást milyen ellenállás mellett tudja biztosítani -  hangsúlyozza a cég.

Mind a két megoldás nagy előnye, hogy a szellőztetést a lakók életritmusához igazítja.

A Gépész.hu az Aereco és a Helios rendszereit ajánlja. A termékekről a forgalmazó oldalán talál bővebb információt.

A cikk megjelenését a Gépész Holding támogatta.