GfK: itthon még javában tart a recesszió

Ruházkodásra 135 milliárd forintot költöttek az emberek Magyarországon idén az első félévben, 6 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb felméréséből.
MTI-Eco, 2010. szeptember 28. kedd, 17:13
Fotó:

A GfK szerint a vásárlási szokások vizsgálatából egyértelműen kiderül, hogy a recesszió még nem ért véget: a magyar háztartások a csökkenő rendelkezésre álló jövedelmükből kevesebbet költenek utazásra, ruházkodásra, oktatásra és kultúrára is. Annak ellenére, hogy a makrogazdasági mutatók és a lakosság várakozásai javultak az idei első félévben, a fogyasztás növekedése eddig még nem érzékelhető a ruházati piacon.

A piackutató felmérése szerint tavaly a vásárlók éves átlagban mintegy 8 százalékkal kevesebbet költöttek ruházkodásra mint egy évvel korábban. A visszaesés az év első felében több mint 10, a második felében pedig kevesebb mint 5 százalékot tett ki. Kilenc százalékos visszaesés Európában csak Spanyolországban volt, míg Ausztriában alig 3, Csehországban pedig több mint 4 százalékkal zsugorodott a piac, míg a nagyobb nyugat-európai országokban ennél is kisebb volt a visszaesés.

HOZZÁSZÓLÁSOK