Gigaberuházással megapark a Balatonon (bő)

Gigantikus, összességében 100 milliárd forint értékű beruházásra készül a Balaton körül az SCD-csoport, amely a napokban vásárolta meg a Balatontourist Rt.-t.
Hőnyi Gyula, 2005. június 29. szerda, 07:46

A NAPI Gazdaság cikke

Tizenöt év alatt 100 milliárd forintot kíván befektetni a Balaton körül az SCD Group, amely jelenleg 18 leányvállalatot tömörít Magyarországon. Terveik szerint új, az igényeknek megfelelő szállodákat, turisztikai létesítményeket, szórakoztató- és konferenciaközpontokat építenének, a már működő kempingeket modernizálják és a meglevő jachtklubokkal együttműködve fejlesztik azok szolgáltatásait.

Az SCD Balaton Holding Rt. a napokban írta alá a Balaton északi partja legnagyobb turisztikai cégének, a Balatontourist Rt. 97 százalékának adásvételéről szóló szerződést. Az 1,2 milliárd forint alaptőkéjű társaságot 400 százalékos árfolyamon vásárolták meg a veszprémi önkormányzattól, amely az év elején írt ki pályázatot a társaságra. A maradék 3 százalékra az SCD a napokban tesz ajánlatot. (A kisebbségi részesedést 21 dolgozó birtokolja.) A befektetőcsoport vállalta, hogy a 4,04 milliárd forint vételár mellett 4,1 milliárd forint tőkeemelést hajt végre és kész az önkormányzat által kidolgozott hosszú távú stratégia finanszírozására is. Ez mintegy 40 milliárdos befektetést igényel.

Az SCD tavaly a Siótourt vásárolta meg az Állami Privatizációs Rt.-től 3,12 milliárd forintért, ott 50 milliárd forint beruházási kötelezettséget vállalt. Ezzel együtt növekedett a hosszú távú fejlesztési érték 100 milliárd forintra.
A céget a zalaegerszegi önkormányzat is megkörnyékezte, és felkérte, hogy tegyen vételi ajánlatot a Zalatourra. Ezt Jászai Gellért, az SCD Balaton elnöke is megerősítette, ám egyelőre nem kívánt messzemenő következtetéseket levonni, ugyanis az ajánlatot augusztusra dolgozzák ki, és a döntés szeptembernél előbb nem várható. Ugyanakkor a zalai turisztikai vállalattal teljessé válna az SCD balatoni portfóliója.

A kissé titokzatos tulajdonban levő, a cégbírósági bejegyzések szerint brit hátterű SCD Group tervei szerint a Balatont "újra kívánják éleszteni", s a belföldi turistákat vissza akarják csábítani. Simon Miklós, a cég turisztikai üzletágának igazgatója tegnapi tájékoztatóján beszámolt arról, hogy a legnagyobb beruházások Zamárdiban és Balatonszemesen várhatók, ugyanis ebben a két városban van a legnagyobb helyük a fejlesztésekhez. Itt külön wellness-konferencia szállodát szeretnének kialakítani. Ezenkívül több apartmanszállót és olyan egységeket építenének, amelyek megfelelnek a multinacionális vállalatok üdültetési programjainak. Most éppen a Tesco-Global Rt. érdeklődik ilyen lehetőségek iránt. A gigantikus fejlesztési tervekben fedett vízi parkok és egész évben használható szórakoztatóközpontok is szerepelnek. A beruházásokkal a cég ígérete 2000 szerint új munkahelyet teremt. Jászai Gellért úgy véli összességében 12-13 év lesz a megtérülési idő.

A beruházásokat nagy valószínűséggel bankok támogatják majd, az SCD Balatontouristba történt bevásárlását az OTP finanszírozta, s Jászai szerint esély van arra, hogy Magyarország legnagyobb pénzintézetével szorosabban is együttműködjenek a fejlesztéseknél.

HOZZÁSZÓLÁSOK