A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. eredményt hirdetett a még tavaly júniusban kiírt közbeszerzési eljárásán, amelyen összesen 36,314 milliárd forint középlejáratú forgóeszközpótló hitel biztosítására várt ajánlatokat. A hitelfelvétel a magyar állam készfizető kezességével valósul meg, célja a vasúttársaság működéséhez szükséges források biztosítása, a likviditási biztonság megőrzése. A hitelt 6 részben folyósítanák a pénzintézetek. A közbeszerzés két részben eredménytelenül zárult, négy részben, összesen 25 milliárd forint hitel biztosítására két bankot választottak ki, a négy és öt évre felvett hitelek teljes költsége, kamattal együtt 5,326 milliárd forint - derül ki a vasúttársaság közbeszerzési tájékoztatójából.

A hat részből háromban, egyedüli ajánlattevőként az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-t hirdették ki nyertesnek. Az állami pénzintézet egy 6,2 milliárdos, egy 6,8 milliárdos és egy 7 milliárdos, változó kamatozású hitelt nyújt 48, illetve 60 hónap futamidőre. E három hitel felvételének költsége a kamatokkal együtt nettó 4,4 milliárd forint. A 2. és 3. részben - egy 5,6 milliárdos és egy 5,7 milliárdos hitelre - nem választottak ki bankot, mivel az előbbi esetében csak érvénytelen ajánlatokat tettek, az utóbbinál pedig egy túl magas árajánlat érkezett a MÁV-hoz.

Az első részteljesítésben 5 milliárd forint forgóeszközhitel nyújtására vártak ajánlatot, ezt két ajánlattevő közül az OTP Bank Nyrt. nyerte meg, négy éves futamidőre a hitelfelvétel teljes költsége 933 millió forint. A másik pályázó az MFB volt. A közbeszerzés eljárás eredményéről december 21-én döntött a MÁV.

A MÁV forgóeszközhitel felvételére kiírt beszerzése
Hitel összege (Md Ft)HiteladatokNyertesKöltség, kamat (Md Ft)
548 hónap, fix kamatozás, kamatfizetési periódus 3 hónapOTP Bank Nyrt.0,933
5,61460 hónap, fix kamatozás, kamatfizetési periódus 3 hónap-
5,760 hónap, változó kamatozás, kamatbázis 3 havi Bubor, kamatfizetési periódus 3 hónap-
6,248 hónap, változó kamatozás, kamatbázis 3 havi Bubor, kamatfizetési periódus 3 hónapMFB Zrt.1,28
6,848 hónap, változó kamatozás, kamatbázis 3 havi Bubor, kamatfizetési periódus 3 hónapMFB Zrt.1,391
760 hónap, változó kamatozás, kamatbázis 3 havi Bubor, kamatfizetési periódus 3 hónapMFB Zrt.1,722
Forrás: TED