BUX
37689

Glattfelder: a Dunaferr működése stabil

Az ISD Dunaferr Zrt. működése stabil, a cég az elmúlt hónapokban önfenntartóvá vált, megfelelő minőségben és mennyiségben ki tudja elégíteni a piaci igényeket - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára Dunaújvárosban, miután szerdán előbb a Hamburger Hungária Kft., majd a Dunaferr vezetőivel tárgyalt.

MTI, 2015. március 18. szerda, 20:25

Glattfelder Béla emlékeztetett arra, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti fegyveres konfliktus miatti uniós szankciók eleinte fennakadásokat okoztak a gyár alapanyag-ellátásában, de mára ezt kezelni tudták. A vállalat azonban továbbra is érdekelt az orosz-ukrán helyzet mielőbbi rendezésében, mivel a finanszírozhatóság nehezebbé vált a banki műveleteket is érintő embargó miatt - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, hogy a Dunaferr a megrendelői kör igényeinek megfelelő színvonalon termel, ugyanakkor a megrendelés-állomány növekedése esetén termelését bővíteni is tudná. Hozzátette, hogy a vállalatnak számos beruházásra, a kohó felújítása mellett modernizációs, környezetvédelmi és energetikai hatékonyságot, nyereségességet növelő fejlesztésekre van szüksége.

Glattfelder Béla a magyar kormány acéliparral kapcsolatos hosszú távú elképzeléseiről kijelentette: a magyar ipari termelés a leggyorsabban és legfenntartóbban bővül Európában, ez olyan szektoroknak köszönhető, amelyeknél kiemelt szerepük van az acéltermékeknek. Úgy vélte, megfelelő modernizációval a Dunaferr képes lehet a gépjármű- és gépgyártás magas minőségi és mennyiségi igényeit maradéktalanul kielégíteni.

Az államtitkár szólt arról, hogy az európai autóipar korszakváltás előtt áll: uniós elvárás a járművek károsanyag-kibocsátásának, vagyis az autók fogyasztásának csökkentése, amihez elengedhetetlen a súlycsökkentés. Szerinte ehhez alapvetően jó minőségű, nagy szilárdságú acél szükséges, tehát várhatóan növekedni fog a kereslet ezek iránt. Magyarország pedig nem szeretne lemaradni a versenyben - szögezte le.

Az MTI kérdésére Jevgenyij Tankilevics az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője megerősítette, hogy a jövőben nem a vasérc és a buga beszerzése okozza majd a legnagyobb problémát a cégnek, hanem a modernizáció. Elsősorban pénzre volna szükségük, és a kormányzat segítségére is számítanak - mondta.

Glattfelder Béla a Hamburger Hungária Kft.-nél tett látogatásról elmondta: a cég vezetőivel a magyarországi papír-újrahasznosítás körülményeiről egyeztetett, illetve a papírbegyűjtés hatékonyabbá tételéről is szó esett.

Megemlítette, hogy a cégnél zajlik egy nagy beruházás, amelynek eredményeit és hatásait szintén áttekintették. Közölte, hogy a projekt befejezését követően a papírüzem teljes energiaigényét biomasszából, papírhulladékokból, később szénből oldják meg a jelenleg használt földgáz helyett.