Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelenleg mintegy 250 álláshirdetés található a Magyar Posta honlapján. "Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a létszámot mielőbb feltöltsük. A magyar munkaerőpiacra manapság jellemző munkaerőhiányt a Magyar Posta is megérzi. Földrajzilag és az egyes munkaköröket illetően azonban jelentős különbségek lehetnek: így például míg Pécsett minden munkakör betöltött, addig Sopronban vagy Szombathelyen keresünk munkatársat, elsősorban kézbesítőket" - közölte a Napi.hu-val az állami cég. Hozzátették: a munkaerő-probléma nem csupán a Magyar Postát érinti, országosan jellemző a vállalatoknál, hogy nehezen találnak a megüresedett pozíciókra új dolgozót.

Bár a meghirdetett álláshirdetések szerint a bérezés megegyezés szerint alakul, Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke a Napi.hu-nak elmondta: egy kezdő kézbesítő minimálbért kap, ha pedig szakképesítést szerez egy vállalaton belüli tanfolyamon, akkor a garantált bérre ugrik a fizetése, ami bruttó 180 ezer forint. Ez nettóban 120 ezer forintot jelent. " Nem jellemző, hogy bárki jelentkezne, a munkaügyi központokból is azt halljuk, hogy a Posta nem vonzó" - mondta Tóth Zsuzsanna.

Szerinte aki mégis munkába áll, az hamar rájön: ennyi pénzért túl sok munkát kell elvégezni. Bár a kistelepüléseken valójában gyakorlatilag elhanyagolható a tényleges postai munka, egy korábbi felmérés szerint napi átlag 5 óra kihasználatlan kapacitást mértek. Beszédes adat, hogy 121 postán naponta kevesebb mint öt levelet adtak föl, 412 postán pedig heti egy csomagot kellett kezelni. Gyakorlatilag bárkiből azonnal lehet postás, iskolai végzettségből elég a 8 általános, valamint még erkölcsi bizonyítvány kell a felvételhez.

A Magyar Posta az elmúlt években nagy veszteségeket termelt, bár a hivatalos eredménykimutatások rendre nyereséget tükröznek. Ez annak köszönhető, hogy a kormány négy alkalommal is több milliárd forintnyi támogatást adott a posta működéséhez. Az állam a posta egyetemes szolgáltatásából adódó méltánytalan többletterhét fizeti meg. Ez egyebek mellett abból adódik, hogy ott is kötelező hivatalt működtetnie, ahol amúgy piaci alapon indokolatlan lenne. A magyar állam a Magyar Posta Zrt.-nek méltánytalan többletteher jogcímen mintegy 13,4 milliárd forintot utalt át 2014 és 2017 között -  ezt még Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) akkori államtitkára árulta el tavaly nyáron Tóth Bertalan országgyűlési képviselő kérdésére adott válaszában.

Fotó: Magyar Posta