Górcső alá kerülnek az eladható állami cégek

Elsőként a problémásnak számító, nem tartós állami tulajdonban lévő cégeket veszi górcső alá a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács.
Diószegi József, 2007. december 5. szerda, 14:52
Fotó:

Valamennyi, nem tartós állami tulajdonban lévő céget megvizsgál a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, s legelőször a problémás esetekkel foglalkozik majd. Utóbbiakat aszerint elemzi, milyen jövőt érdemes nekik szánni, vagyis célszerű lenne-e azonnal értékesíteni, vagy inkább egy későbbi, jobb áron történő értékesítés reményében a kistafírozás a jobb megoldás - ismertette a tanács elképzeléseit Nagy János, a szervezet elnöke egy mai tájékoztatón.

Nagy a problémás vállalatok körébe sorolná a Volán-társaságokat, ám másokat nem kívánt megnevezni. Azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a testület szándékai között nem szerepel értékesítés pusztán azért, mert az adott cégen jól túl lehetne adni.

Az elnök elmondta, hogy a következő év végéig egy vagyonleltárt is összeállítanak. Erre azért van szükség, mert ÁPV-től, a KVI-től és a Nemzeti Földalaptól a tanács fennhatósága alá került vagyon könyv szerinti értéke tízezer milliárd forint, ám a szakember szerint a valóságos értéke ennek legalább az ötszöröse.

Nagy János a Napi Online kérdésre elmondta, hogy az említett három szervezet jelenlegi mintegy 600 munkatársából 400-an maradnak a tanács által felügyelt Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-ben, ami 25 százalékos költségmegtakarítást eredményez.

HOZZÁSZÓLÁSOK