Külföldre utazik? Erről mindenképpen tudnia kell

Egy friss kutatás szerint külföldi nyaralás alatt a leggyakrabban a kisebb, orvosi ellátást nem igénylő betegségek és a poggyászunkban esett károk okoznak kellemetlenséget. A Groupama felmérése szerint gyakoriak a poggyász- és járatkésések is.
Herman Bernadett, 2019. augusztus 13. kedd, 10:59
Fotó: Pixabay

A felhőtlen nyaralásnak nem csak a váratlan rossz idő állhat útjába. Az elmúlt években külföldre turistaként utazó magyarok csaknem fele (47 százalék) számolt be arról, hogy érte valamilyen káreset vagy kellemetlenség. Minden tizedik turista beszámol kisebb, orvosi ellátást nem igénylő betegségről vagy balesetről, és ugyanennyien valamilyen poggyászkárról.

Késnek a repülők

A repülővel utazó turisták ugyancsak sok váratlan helyzettel szembesülhetnek: az utazók 15 százaléka számolt be arról, hogy poggyásza később érkezett meg, vagy járatkéséssel, esetleg járattörléssel kellett szembesülnie. A több órás járatkésések esetén gyakran merülnek fel nem várt kiadások, ha pedig a csomag egy vagy akár több nappal az utasok után érkezik csak meg, ezek jelentősek is lehetnek.

A poggyászkárokkal kapcsolatos ügyek 60-70 százaléka a poggyászkésedelem miatt merül fel - mondja Kádár Péter, a Groupama Biztosító termékmenedzsment igazgatója. Egy több órás késés alkalmával gyakran jelentkeznek extra kiadások, például tisztálkodási szerek, fehérnemű, vagy egy váltás ruha beszerzése miatt. Az utasbiztosítás a választott szolgáltatási csomag alapján megtéríti ezeket a kiadásokat, ehhez azonban mindenképpen szükség van a vásárláskor kapott eredeti számlára, illetve még egy fontos dokumentumra: arra az igazolásra, ami a poggyászok átvételének pontos időpontját jelöli. Ez utóbbi dokumentumot a reptéri szolgáltatók gyakran elmulasztják átadni, ezért érdemes erre az utazóknak is figyelniük, és ha szükséges, külön elkérniük.

Sok a gyomorrontás

A kórházi ellátást nem igénylő betegségek között a biztosító tapasztalatai szerint a leggyakoribbak az az ételektől, italoktól eredő hányással, hasmenéssel járó gyomor-, bélfertőzéses esetek. Ezek főleg a tengerentúli, távol-keleti utak során fordulnak elő.

Gyakori még a napégés, napallergia, és ugyancsak tengerentúli utak esetében a hosszútávú repülés miatt előforduló légúti fertőzés. Fontos, hogy ha orvosi ellátást is igénybe kell venni - ez minden huszadik válaszadóval előfordult már külföldön - és receptet is ki kell váltani, akkor ezek számláját is őrizzék meg, mert a biztosító a receptre kiváltott gyógyszerek költségét is megtéríti.

HOZZÁSZÓLÁSOK