Lebukott Diana hercegnő gyűrűjével az ÉkszerTV - súlyos bírság lett a vége

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tisztességtelennek találta az ÉkszerTV ékszer-értékesítési gyakorlatát, és 480 millió forintos bírságot szabott ki a műsor gyártójára. A telemarketinges műsor kézfertőtlenítő-árusítását is vizsgálják. Az ATV a múlt héten jelentette be, hogy a sok panasz miatt nem sugározza többet a műsort.
Domokos Erika, 2020. szeptember 28. hétfő, 14:31
Fotó: Pixabay - A kép illusztráció.

Az ÉkszerTV című televíziós műsor jelentős - akár 80-90 százalékos - kedvezménnyel hirdet telefonon keresztül megrendelhető ékszereket. A GVH most lezárult vizsgálata feltárta, hogy az adás ékszer-értékesítési gyakorlata több szempontból is tisztességtelen volt a fogyasztókkal szemben - írja a GVH közleményében.

A műsor üzemeltetője úgynevezett agresszív kereskedelmi gyakorlatot tanúsított, amikor valótlanul azt állította, hogy a bemutatott ékszerek csak nagyon korlátozott ideig és mennyiségben állnak rendelkezésre a reklámozott, kedvező áron, abból a célból, hogy a fogyasztókat azonnali vásárlásra ösztönözze. A műsor ezeket a kedvezményes árakat egyébként - mint a vizsgálat során kiderült - fiktív, korábban sosem alkalmazott és piaci árszínvonalnak sem tekinthető alapárakhoz viszonyította.

Az adás emellett az ékszerek egyes tulajdonságai kapcsán közzétett, nem bizonyított állításokkal is megtévesztette a fogyasztókat (például "a Pápa áldásával"; "Diana hercegnő eljegyzési gyűrűje", stb.).

A versenyhatóság 480 millió forintos bírságot szabott ki a műsort működtető Emporia Style Kft.-re.

A cég továbbá olyan belső eljárásrend bevezetését vállalta a versenyhatóság felé, amellyel elkerülhetőek a jövőbeni, hasonló jogsértések, amelyek ellen a versenyhivatal továbbra is fellép a magyar fogyasztók védelmében - közölte a GVH.

Sok volt a panasz, az ATV levette a műsort

Az eddig az ATV-n látható ÉkszerTV című műsorral kapcsolatban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa is vizsgálatot folytatott, aminek eredményeit a GVH-nak továbbítottak - közölte még áprilisban az NMHH. A versenyhivatal eljárást indított a műsort készítő Emporia Style Kft.-vel és az azt közzétevő ATV Zrt.-vel szemben a Covid-19 vírusjárvánnyal kapcsolatban népszerűsített termékek értékesítési módszerei miatt. A bejelentők azt sérelmezték, hogy a naponta háromszor jelentkező műsorban a koronavírus-járványra hivatkozva népszerűsítettek étrend-kiegészítő és higiéniás termékeket, továbbá kifogásolták a kézfertőtlenítő gél magas árát - közölte a GVH.

Az ATV a múlt héten jelentette be, hogy nem sugározza tovább az ÉkszerTV című műsorszámot, a hatósági eljárást eredményező nagyszámú panasz miatt. E helyett a Mediashop című teleshopos műsort látható a csatornán - írta a Média1.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.09.28 18:10

Új törvény kell a televíziózásra a nézők védelme érdekében.
Az ATV fizetős csatorna, tehát nem nézhető ingyen, így pofátlanság a kifizetett havi díjért reklámórákat közvetíteni.
Amelyik CSATORNA, szó szerint csatorna, ilyen sz@rságokkal töm9 az adásidőt és a nézőket, az csak ingyenes lehessen, és a csatorna helyek kiosztásánál az utolsó negyedbe kerüljön.
Az ilyen szennyláda TV pénzt kap attól a szolgáltatótól, amelyik közvetíti ezt a szennyt a nézőknek.hirdetőktől, amivel a műsorokat vágják gallyra.
Erre még órákig a trutymót öntik a népre.
Vegyék el az ilyentől a frekvenciát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html