A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is jóváhagyta, hogy a francia-magyar tulajdonú LDC-Tranzit Zrt. megvásárolja a Marnevall Zrt. részvényeinek 100 százalékát. Utóbbi, kényelmi élelmiszereket gyártó cég két korszerű üzemmel rendelkezik Magyarországon (Debrecenben és Törökszentmiklóson), a vállalkozás csaknem 200 főt foglalkoztat.

A tranzakció szorosan illeszkedik a debreceni székhelyű LDC-Tranzit csoport hosszú távú stratégiájába, mely szerint növelni akarjuk a továbbfeldolgozott termékek választékát. A Marnevall az elmúlt években a hazai és az exportpiacokon is jelentős sikereket tudott elérni, ezért meggyőződésünk, hogy együtt még tovább erősíthetjük a cég regionális pozícióját - indokolta az akvizíciót Szabó Miklós, az LDC-Tranzit csoport igazgatósági elnöke.

A Tranzit-csoport folytatja az akvizíciókat mind Magyarországon, mind Európában. Ennek részeként 2018-ban közös vállalati szerződést kötött Európa legnagyobb baromfi-előállítójával, a francia LDC-csoporttal. A csoport termékeinek jelentős része külföldön talál vevőre.

Szabó Miklós szerint a közös vállalati fellépés jelenti a hazai fejlesztéseken kívül a nemzetközi fejlesztéseket, beruházásokat. Ez utóbbi első lépésként nemzetközi akvizíciókat takar, több tárgyalás van folyamatban, ezek azonban egyelőre nem publikusak.

"Exportra vagyunk ítélve": ez igaz a volumenre, a minőségre, a szállítási határidőkre és az árra egyaránt - fogalmazott Szabó. A csoport már a víziszárnyasnál deklarálta a GMO-mentességet és folyamatban van az antibiotikum-mentes termelés deklarálása nemzetközi minősítő által is. Lezártak egy 15 milliárd forintos fejlesztési projektet, és megkezdtek egy újabb, 25 milliárdos programot is; az utóbbi érinti a meglévő eszközállomány felújítását és bővítését (további állattartó telepek létesítése, használtak vásárlása és felújítása, újak építése), a keltető további korszerűsítését, a takarmánykeverő modernizálását, a nyírbátori vágóhíd teljes felújítását, és a továbbfeldolgozott termékek fejlesztését. Ebbe a sorba illeszkedik a Marnevall megvásárlása, melynek révén az LDC-Tranzit csoport foglalkoztatottainak száma meghaladja a kétezer főt.

A francia vállalat még 2018. májusban 70 százalékos részesedést vásárolt a magyar cégben, de az összeget nem hozta nyilvánosságra, az akkori bejelentés szerint családi vállalkozás 30 százaléka a jelenlegi tulajdonosoknál maradt.

A francia LDC cégcsoport 1968-ban indult három család összefogásával. A társaság évente 400 millió csirkét és 25 millió pulykát vág le, ez a teljes magyarországi termelés közel kétszerese. A cégnek ugyanakkor nincs egyetlen négyzetméter istállóterülete sem, viszont 5500 termelővel állnak kapcsolatban. A 75 üzemben 18 ezer alkalmazottat foglalkoztató LDC éves forgalma 3,6 milliárd euróra rúg.