Nem vizsgálhatja a GVH az új magyar szuperbank létrejöttét

A magyar pénzügyi szektor versenyképességének növelése érdekében, közérdekből, nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette a kormány a Magyar Bankholding Zrt. által, három bank (az MKB, a Budapest Bank és a Takarékbank) bekebelezését. Ezzel a fúziót nem vizsgálhatja a Gazdasági Versenyhivatal.
Németh Géza, 2020. december 10. csütörtök, 07:39
Fotó: Napi.hu

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet felsorolja azt a három bankot, amely felett közvetlen, egyedüli irányítást szerezhet a Magyar Bankholding Zrt. Ezek a bankok a következők: a BUDAPEST Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.

A rendelet a versenytörvényre hivatkozik. Ebben fő szabályként be kell jelenteni a vállalkozások összefonódását a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH), ha az abban szereplő vállalkozásoknak az előző üzleti évben elért nettó árbevétele - együttesen - a tizenötmilliárd forintot meghaladja. Szintén a versenytörvény mondja ki, hogy a kormány a vállalkozások összefonódását közérdekből - így különösen a munkahelyek megőrzése, az ellátás biztonsága érdekében - nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítheti. Az ilyen összefonódáshoz nem kell a GVH engedélyét kérni.

A Budapest Bank 225 milliárd forintos áron kerül be a Bankholdingba, amivel előrébb jár az állam, mint amikor megvásárolta. A pénzintézet 2015-ben került állami tulajdonba, ekkor vásárolták meg a General Electric Capitaltől a Budapest Bank Zrt. részvényeinek 100 százalékát 700 millió dollárért. Ez kicsivel kevesebb, mint 196 milliárd forint volt. A BB, az MKB és a Takarékbank jelenleg a közepes méretű nagybankok közé tartoznak. A létrejövő új bankcsoport a második legnagyobb bank lesz Magyarországon az OTP mögött: összesen 6800 milliárd forint mérlegfőösszeggel, 3600 milliárd forint ügyfélhitellel és 4500 milliárd forintos betétállománnyal, 900 fiókkal, több mint 1,9 millió lakossági és mintegy 30 ezer kkv-ügyféllel.

Legutóbb idén júliusban - közérdekből - nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette a kormány a debreceni Alföldi Nyomda állami megvásárlását. Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. 100 százalékos részvénycsomagjának, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. általi megvásárlását pedig 2017 novemberében minősítette nemzetstratégiai jelentőségűvé a kormány.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.12.10 10:41

Jó példája annak, amit folyamatosan pofázok: Visszarendeződés a kommunizmusba.
Orbán mögmondta, Folytatjuk!
Eljátszottuk, hogy most már nem leszünk állami komcsik, privatizálunk.
Most, amikor már elhitték, hogy nem azok vagyunk akik a zelmúlt 40 évben, akkor visszarendeződünk, kapitalista komcsiba.
A zelmúlt 30 évben ócsé eladták, szétrabolták az állami vagyont, arra hivatkozva, hogy nem lehet állami.
Oszt jött Orbán 2. nekifutása, és elkezdte visszarendezni a dolgokat/történelmet, csak épp a saját ízlésvilága szerint.
Kiszorította vagy visszavette a cégeket. Az eladott, majd államilag visszavett cégeket most kiosztja a nemzeti lőrincnek.
Persze olyan jogállami módszerekkel, hogy az Állami Felügyeleti Szerveknek kuss van.
Csak úgy, a jogállamiság kedvéért. Még a látszatot sem kell kerülni, akár a komcsiknál.
Megküldték az ítéletet a GVH felé. Nem szólhat bele, az összefonódás megtörténhet.
Ugyanez látványosan a médiapiac átrendeződésénél.
Ami tilos volt az Axel Springernek, szabad volt a Lőrincnek.
Ami tilos volt bankok és biztosítók esetében, az szabad volt a Lőrincnek.
Az "erős" EU 1,5 évre felfüggesztette, újra befogta a szemét és a száját a magyar jogállamiság felett.
Sőt, pénzt is ad hozzá, hogy legyen mit még ellopni.
Merkel: ja, nem akartok jogállamiságot? Semmi baj! Kell még egy kis pénz hozzá? Rendben, utalom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html