Gyalogos-biciklis Duna-híd épül Dunakilitinél

A Dunakiliti és Dobrohost (Doborgaz) közötti gyalogos-kerékpáros Duna-híd magyarországi részét a Strabag Általános Építő Kft. építheti meg, nettó 621 millió forintért.
Németh Géza, 2020. július 19. vasárnap, 07:35
Fotó: Napi.hu

A közbeszerzési eljárás eredményét az ajánlatkérő NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A Duna feletti hidat a szlovák fél építi.

A beruházás finanszírozója 85 százalékban az európai uniós Interreg program, a maradék hazai forrás. A magyar oldalon a megközelítő utat és az ártéri hidat kell megépíteni. A megközelítő út 495 méter, az ártéri híd 128 méter hosszú. A híd teljes szélessége 4,9 méter, a szegélyek közötti 4 méteres hasznos szélességgel. A mederhidat a szlovák fél építi.

A nyertessel július 6-án kötött szerződést a NIF. Indult még a tenderen az A-Híd Építő Zrt., a Colas Közlekedésépítő Zrt. és az Egomax Építőipari Kft. is.

A tervezett híd felépítése lehetőséget teremthet arra, hogy a térségben levő, eddig elszigetelt határ menti települések között kapcsolat alakuljon ki. Az új kapcsolat nem érint európai gyorsforgalmi hálózatot, elsősorban a helyi lakosság és a kerékpáros turizmus igényeit fogja kielégíteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK