Gyanús húsboltot találtak - tonnányi élelmiszert foglaltak le

A Nébih ellenőrei mintegy 1150 kilogrammnyi terméket vontak ki a forgalomból az egyik Tolna megyei húsboltban. A lefoglalt élelmiszerek többsége nem nyomon követhető, jelöletlen volt, de a szakemberek találtak engedély nélkül előállatott élelmiszert is. Az egység működését azonnali hatállyal felfüggesztették.
Napi.hu, 2016. november 16. szerda, 09:45
Fotó: Napi.hu

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei előzetes információ gyűjtés alapján, illegális húsforgalmazás és élelmiszer-előállítás gyanúja miatt két megyében, négy helyszínen tartottak egy időben ellenőrzést.

Az akció során a Tolna megyei Kölesden, a Zönge-Hús Húsipari Kft. húsboltjában többek között engedély nélkül előállított, nem megfelelő higiénia körülmények között tárolt, tiltott módon lefagyasztott, valamint jelöletlen termékeket is találtak a szakemberek. A húsboltból főzőkonyhákra és büfékbe is szállítottak húst és húskészítményeket. Az áru egy részét az üzlethez tartozó garázsban tárolták, ahol húsdarabolást és élelmiszer-előállítást is végeztek, noha a vállalkozó ehhez engedéllyel nem rendelkezett.

Az ellenőrök összesen mintegy 1150 kilogramm élelmiszer forgalomból történő kivonását és megsemmisítését rendelték el. A termékek között tőkehús, szalonna, darabolt baromfi és különböző húskészítmények is voltak. Az engedély nélkül végzett élelmiszer-előállítói tevékenységet a hatóság szakemberei azonnali hatállyal megtiltották. Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű nagyságú bírság várható.

A Zönge-Hús Húsipari Kft.-t 2015-ben jegyezték be - a tavaly június-december közötti időszakot számba vevő mérlegadatok szerint mintegy 11 millió forintnyi árbevétel mellett 806 ezer forintos adózás előtti eredményt produkált, a Céginfo.hu szerint. A legutóbbi adatok alapján 6 bejelentett munkatársa volt és 2016-ban a NAV végrehajtást kezdeményezett ellene.

A helyszíni akciókról készült videó, a Nébih honlapján érhető el.

HOZZÁSZÓLÁSOK