Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kezdeményezte a már megindított beszerzési eljárások azonnali, részleges felfüggesztését a MÁV Zrt. és Magyar Posta Zrt. vezetőitől 2010. november 11-én - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A személygépjárművekre vonatkozó beszerzési igényeiket a vállalatoknak összhangba kell hozniuk a kormány takarékossági intézkedéseivel - áll a közleményben.

A tárcavezető visszajelzést vár a társaságok vezetésétől a haladéktalanul megindítandó felülvizsgálatok eredményéről, a közfeladatok folyamatos ellátása érdekében megtett átmeneti intézkedésekről.

A minisztérium szerint egyértelmű elvárás az állami tulajdonú vállalatokkal szemben, hogy minden esetben átlátható módon, első helyen a költséghatékonysági szempontokat szem előtt tartva járjanak el beszerzéseik előkészítésénél és lebonyolításánál; e törekvés hangsúlyosan megjelent már az első kormányzati akciótervben is.

Belső vizsgálat a BKV-nál az NKH engedély kapcsán

Kocsis István vezérigazgató a pénteken belső vizsgálatot rendelt el, amelyben a vasúthatósági működési engedélyek feltételeivel kapcsolatos előírások teljesítésének teljes körű átvizsgálását írta elő az elmúlt 3 évre vonatkozóan - közölte e közlekedési társaság.

A vizsgálatot a BKV Zrt. belső ellenőrzésének december 15-ig kell elkészíteni a társaság igazgatósága és felügyelő bizottsága részére.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság november 8-án vonta vissza a BKV vasúthatósági működési engedélyét a cég anyagi gondjai miatt.

Tarlós István főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, "különös", hogy most hoznak erről határozatot - számolt be az MTI.

Az üggyel kapcsolatban felmerült, hogy Kocsis István a helyén maradhat-e, erről napokon belül döntés születhet a főpolgármester szerint.