Gyémánt-pilótajáték miatt tett feljelentést a PSZÁF

Pilótajáték-gyanús ügyekben tett rendőrségi feljelentést a PSZÁF.
MTI-Eco, 2010. március 12. péntek, 16:05
Fotó:

Utazási iroda és gyémántkereskedő ellen is tett rendőrségi feljelentést a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), mivel azok feltehetően pilótajátékot folytattak - mondta Binder István, a PSZÁF szóvivője az MTI-nek. A feljelentésekre lakossági bejelentés után került sor. A PSZÁF-nak nincs hatásköre az ilyen ügyek kivizsgálására, ezért azokat a nyomozó hatósághoz továbbítja - tette hozzá a szóvivő.

A TVI Expressz honlapja látszólag egy utazási irodát népszerűsít, de a közölt részletekből kiderül, hogy egyszeri 250 amerikai dollár összegű tagsági díj befizetésével életre szóló tagságot biztosítanak, valamint egy ajándék utalványt, mely ingyen szálláslehetőséget a világ bármely pontján. A folytatásban az áll, hogy ne tartsák meg ezt a fantasztikus lehetőséget, hanem juttassák el a hírét, azokhoz akik kedvesek a számukra, mert ezzel mindannyian 10 ezer amerikai dollárt keresnek (rendszeresen).

A Canadian Diamond Traders honlapja a következő kérdést teszi fel a látogatónak: szeretne Ön havonta vagy hetente nettó 2300 amerikai dollárt keresni és még igazi gyémántokkal (kanadai hivatalos értékbecsléssel, számlával kísérve) is gazdagodni? Illetve azt is írják: a cég nemzetközi, internetes gyémántüzletének segítségével bárki számára elérhető, hogy részesüljenek az eddig csak a gazdagok számára elérhető kiváltságban.

Itt 120 dollárt kell befizetni, és két újabb ügyfelet hozni. A cég számítógépes hálózatot szervez, amelybe bekerülnek az új ügyfelek, és ha betelik a egy-egy hálózat (csoport), akkor jár a bent levőknek a 2300 dollár. Arról nincs szó az ismertetőben, hogy hányan vannak egy csoportban, viszont meghatározott teljesítmény után ingyen gyémánt is jár.

Mindkét üzlet a multi-level marketing (MLM) alapján épül fel. Binder István elmondta, hogy az MLM és a pilótajáték között az a különbség, hogy az első mögött található áru, míg a pilótajáték csak a jutalékért működik. A nyomozásnak azt kell kiderítenie, hogy az adott cég gyakorlata melyikbe tartozik.

Az MTI az ügyben hatóságként eljáró más forrásból úgy értesült, hogy eljárás folyik a PiPsTalk ellen is. Ez az internetes oldal közösséginek nevezi magát, de olyannak, amelynek a profit áll a középpontjában. Aki 250 euróval beszáll, annak a befizetéséből 200 euró a háttérben lévő cég FOREX valutapiaci kereskedésébe kerül. Az ebből származó nyereséget osztja meg a tagokkal a szervező. Ezután leírja a honlap, hogy az MLM elveit követve hogy jár jól az, aki egyre több ügyfelet hoz be a rendszerbe.

A távirati iroda úgy tudja, hogy van a nyomozás alatt álló cégek között üdítőitalos és élet elixírt kínáló is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kuka., 2010.03.12 19:16

Aki ilyennek bedől, az meg is érdemli.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html