15 százalékkal is olcsóbbak lehetnek a játékok

A jó makrogazdasági környezet miatt 5-10 milliárd forinttal bővült a hazai játékkereskedelem. A karácsonyi időszakban arra számít a szektor egyik szereplője, hogy a boltokban 8-10 ezer, online legalább 12 000 forintot költenek a vásárlók. A dollár várható gyengülése lefelé nyomhatja az árakat.
Szabó Dániel, 2018. december 10. hétfő, 08:34
Fotó: Napi.hu

Mivel a távol-keleti játékgyártókkal dollárban számolnak el a forgalmazók, a hosszabb távon jósolt 250 forintos árfolyam esetén 10-15 százalékkal is olcsóbbak lehetnek Magyarországon a játékok - derül ki a Világgazdaság Borhi János, a Formatex ügyvezetőjével készített interjújából.

A szakértő elmondta, hogy korábban évekig 40-45 milliárd forintos nagyságú volt a hazai játékpiac, jelenleg viszont iparági becslések szerint már csaknem évi 50 milliárdos. Az ő cége 12 százalékos bővülést vár a tavalyi 4,5 milliárd forintos árbevételhez képest. Azt is közölte, hogy a karácsony az egyik legfontosabb időszaka: a hagyományos értékesítés 60 százalékát hozza az október-decemberi időszak, a webes forgalomnak pedig a háromnegyedét. Az átlagos fogyasztás Borhi várakozása szerint a boltokban 8-10 ezer, online pedig több mint 12 ezer forintos költés körül alakul vásárlónként.

Mivel a játékok nagy részét a Távol-Keleten gyártják és a termékek árát dollárban denominálják, ezért olcsóbbak lehetnek a termékek a jövőben. A mostani 275-285 közötti dollárárfolyam az előrejelzések szerint 250 forintos kurzusra csökkenhet: ennek bekövetkeztétől, de fél-egy éven belül a magyarországi játékboltokban is 10-15 százalékos árleszállítás jöhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK