Ma a betegek túlnyomó többségénél a hiányos adatokból nehéz pontos kórtörténetet megállapítani. Gyakran csak szükségtelenül megismételt vizsgálatokkal lehet teljes körű képet kapni, ráadásul ez nehezen vethető össze a korábban készült vizsgálati eredményekkel. Az ok egyszerű, a leletek tárolása ma még többnyire papíralapú. Sok esetben ezeket kell a beteg után küldeni osztályról-osztályra, kórházból-kórházba, esetleg a betegek kénytelenek magukkal vinni a vizsgálatokra. Mindig oda, ahol éppen kezelik őket. A jelenlegi rendszer az esetek túlnyomó többségében nem teszi lehetővé, hogy az adatokat strukturáltan, közvetlenül a pácienshez rendelve tárolják és a helyzetet tovább bonyolítja, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás értelmében e dokumentumokat 30-50 évig meg kell őrizni. Emellett nem elhanyagolhatóak a papíralapú információáramláskor felmerülő nyomtatási, másolási, karbantartási és üzemeltetési költségek sem, amelyek szintén jelentős terhet rónak az egészségügyi intézményekre.
"Az Invitel szerint egy korszerű kórház-informatikai rendszer szerkezeti felépítése könnyen megérthető logikát követ: minden vizsgálati adatot, leletet a beteghez rendelünk, és központi helyen tárolunk. Mindez azonban csak akkor lesz igazán hatékony, ha az orvos és a beteg észre sem veszi a rendszer működését" - tette hozzá Zsembery György, az Invitel üzleti működéséért felelős vezérigazgató-helyettese.

Telephelyek összeköttetése, számítógépes hálózatok integrálása, rendkívül bizalmas adatállományok biztonságos kezelése és elérhetővé tétele földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül, óriási sávszélesség, bérelt szerverek és hoszting mind-mind része lehet egy modern kórház-informatikai rendszernek. Jó példa erre a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház, ahol az elmúlt egy évben átfogó modernizáció indult az Invitellel közösen. Az egyre növekvő sávszélesség igény kiszolgálására az Invitel optikai kábeles internethálózatot épített ki a kórházban, lehetővé téve a további modernizációt, illetve a szoftverbérlés bevezetését (ASP). A digitális állományok hozzáférhetőségének javításával biztonságosabbá és gyorsabbá vált a gyógyításhoz szükséges képi adatok kezelése (röntgen, MR, CT adatok PACS rendszerben), majd ehhez optimalizálták a szükséges szerverkapacitást saját és külső, bérelt tárhelyek egyensúlyának megteremtésével.

Az egészségügyben alkalmazott új informatikai megoldások mindegyike azonos irányba mutat. A kórházak, szakrendelők, körzeti orvosok nem vásárolnak saját maguknak szervert, szoftvereket, nem foglalkoznak a rendszer kiépítésével, működtetésével, üzemeltetésével és karbantartásával, hanem mindezt szakértő partnerre bízzák. Magas színvonalú informatikai szolgáltatásokat vesznek igénybe havi díjas konstrukcióban külső szolgáltatótól, azaz lényegében előfizetnek az informatikára. Ennek segítségével drasztikusan csökkentik beruházási kiadásaikat (saját szerver, szoftver licence díjak stb.), és folyó működési költségeiket (elektromos áram díj, hűtési rendszerek üzemeltetési díja, szerverterem bérleti díj stb.). Ez a lehetőség különösen fontos lehet azoknak az intézményeknek, amelyek folyamatos pénzügyi gondokkal küzdenek, ahol a minimális beruházási keretet sem tudják informatikai fejlesztésekre költeni. Az Invitel szerint a kórház-, az OEP-, a betegek-, illetve adófizetők érdekei miatt a költségek jelentős része EU-s pályázati forrásokból is finanszírozható, így az intézményekre háruló önerőt is ki lehet gazdálkodni.