Egymilliárd forintos beruházással Európában egyedülálló technológiát alkalmazó gyógyszerkönyvi minőségű alkoholt gyártó üzemegységet avatott fel Szabadegyházán a Hungrana Kft. Az új üzemben napi 1 200 hektoliter nagytisztaságú etanol terméket állítanak elő. Az itt készült alapanyagokat felhasználják majd gyógyszerhatóanyagok, kozmetikumok, tisztító- és fertőtlenítőszerek, festékek és hígítók valamint az elektromos autók akkumulátorai töltőanyagainak gyártásához.

Magyarország 220 ezer tonnás éves izocukor termelési kvótája a jövőben 250 ezer tonnára nő - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a gyáravató ünnepségen. Az európai közös agrárpolitika (KAP) reformjának politikai megállapodásában rögzítették, hogy Magyarország 2014-től 30 ezer tonnával több izocukrot állíthat elő évente. A tárcavezető szerint a kvótanövekedés mintegy ötmilliárd forintnyi exportbevételt jelent és hatmilliárd forint az éves értéke a termelésben.

Az idén 101 éves Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. évek óta komoly beruházásokkal fejleszti és bővíti ipartelepét: 2008-ban bioetanol üzemegységet épített, ahol éves szinten 110 ezer tonna üzemanyagcélú bekeverésre gyártott bioetanolt állít elő megújuló energiaforrásból, és a GreenPower E85 néven forgalmazott üzemanyag is készül. Tavaly 3 milliárd forint összértékű beruházása legjelentősebb részeként a cég létrehozta - a teljes gyárkomplexum energiafelhasználásának negyedét adó - biomassza erőművét, amellyel csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását és a fosszilisenergia*felhasználást is. Az évi egymillió tonna magyar kukoricát feldolgozó vállalat 2012-es árbevétele 113 milliárd forint volt, ami 9 százalékkal haladta meg az előző évit.