Az ADG a Phoenix International Beteiligungs Gmbh által irányított vállalkozáscsoport tagja. A Phoenix-csoport magyarországi tagjai többek között gyógyszer-nagykereskedelemmel, magisztrális gyógyszerek előállításával, gyógyszertári vagyonkezeléssel és üzletviteli tanácsadással, valamint informatikai programok és rendszerek értékesítésével foglalkozik gyógyszertárak részére.

A Novodata a gyógyszertárak igényeihez igazodó kiskereskedelmi informatikai rendszerek és az azokhoz kapcsolódó hardverek értékesítésével foglalkozik.

A Phoenix-csoport és a Novodata-csoport azonos tevékenysége a gyógyszertári informatikai szolgáltatások nyújtása.

A GVH az összefonódás horizontális hatásainak értékelésekor megállapította, hogy az érintett piacon - a szoftveralkalmazások fejlesztésében - hosszú távon nem várható versenyaggályra okot adó, káros versenyhatások jelentkezése, mert

  • kínálati helyettesítés áll fenn a gyógyszertári informatikai és más szoftveralkalmazások között;
  • jelenleg két nagyobb vállalkozás - köztük a Hungaropharma Zrt. - piacra lépése várható, aminek kifejezetten versenyt generáló hatása lehet, hiszen a Hungaropharma Zrt. meghatározó szereplője a gyógyszer-nagykereskedelmi piacnak, és patikaláncokat is működtet.

A GVH döntése szerint a két vállalkozáscsoport közötti vertikális kapcsolat átmeneti jellegű, és azt 2017. január 1-jétől jogszabályi változás fogja megszüntetni, így a GVH nem vizsgálta az ebből eredő esetleges átmeneti versenyproblémákat.

Az összefonódás portfólió-hatásait vizsgálva a versenyhatóság nem azonosított olyan körülményeket, amelyek által az árukapcsolás reális kereskedelmi stratégia lenne a Phoenix-csoport számára.

Mindezek figyelembevételével a GVH engedélyezte a tranzakciót.