Megfenyegették a Penny Marketet

Az olcsón árusított szlovák tej miatt tejtermelők tüntettek a Penny Market Kft. alsónémedi logisztikai központjánál kedden, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) által támogatott demonstráción - számolt be a tiltakozásról az MTI.
Domokos Erika, 2019. március 26. kedd, 12:05
Fotó: MTI Fotó / Illyés Tibor

Győrffy Balázs, a NAK elnöke (fideszes parlamenti képviselő) reméli, ez a figyelmeztető demonstráció elég lesz, hogy a Penny Market Kft. vezetése megértse, hogy olcsó tejes akciókkal nem veszélyeztethetik a tejágazatot. Kilátásba helyezte, ha szükséges, folytatják a tiltakozást és akár egy médiakampányt is indítanak, hogy a vásárlókat eltanácsolják az áruházlánctól.

Tejtermelők által kezdeményezett demonstrációt amiatt tartották, hogy a Penny Market Kft. a múlt héten 14 forintos, azonnali árcsökkentéssel 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet.

A NAK elnöke azt a kérdést intézte az áruházlánc vezetéséhez, hogyan történhet meg, hogy a szlovák gazdáktól drágábban vásárolt és az ottani kereskedelmi láncokban szintén drágábban értékesített tejet Magyarországon, a szállítási költséget is beleszámolva, olcsóbban értékesítik. Szerinte ezzel tönkre teszik a tejágazatot és marketing eszközként kezelik a tejtermelőket.

A NAK elnöke reméli a magyar fogyasztók bölcsek és észreveszik, hogy az import tej hosszú távon károsítja a magyar tejtermelést. Az elmúlt időszakban jó kapcsolat alakult ki a termelők, a feldolgozók és a kereskedők között, amelyben a termékre vonatkozó áfacsökkentéssel mindenki megtalálhatta a számítását. Győrffy az MTI szerint figyelmeztetett, ezt a kapcsolatot nem szabad most ilyen akciókkal elrontani.

Az Európai Unió más tagállamaiból azért hozzák be az ott felhalmozódó felesleget, hogy szétverjék a magyar piacot - véli Jakab István, a Magosz elnöke (fideszes képviselő). Amennyiben a Penny Market továbbra is ezt a magatartást fogja folytatni, arra fogják kérni a vásárlókat, hogy be se tegyék a lábukat ezekbe az üzletekbe.

Reagált Penny Market
A cég tejtermék-választékában általában 11 magyarországi forrásból származó tej érhető el, amelyek sorában jelenleg csak 1 import termék található idén januártól. A Penny közleménye szerint az elsődleges céljuk, magyar tej árusítása. "Sajnálatos módon nem volt elérhető a vásárlói igényeknek megfelelő mennyiségű magyar tej, így ebben az esetben más forrásokból kellett biztosítanunk a vásárlók számára legjobb ár-érték arányú terméket" - írta a cég.

László Róbert tejtermelő, a demonstrációs bizottság vezetője az áruházlánc bejáratánál, a közel ötven demonstrálóval együtt egy petíciót adott át az üzletlánc vezetésének és letették a földre az ajándékba hozott magyar tejet tartalmazó dobozokat.

A demonstrációs bizottság vezetője megerősítette, hogy UHT tejet a magyar termelők 139 és 148 forint literenkénti áron tudnak gyártani és a nyers tej ára 100 forint kilogrammonként, ami az Európai Unióban a legalacsonyabb. Szlovákiában magasabb a tej felvásárlási ára, ezért bizonyos, hogy csak veszteséggel és etikátlan üzleti magatartással tudja árusítani az áruházlánc a behozott tejet. Kérte, hogy a hatóságok vizsgálják meg a Penny Market árképzési rendszerét, különös tekintettel a diszkriminatív árképzés tilalmára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2019.03.26 18:39

@Borisz1106:
Ez a Jakabpista már megint! Ez semmi más mint politikai indíttatású hőzöngés.
Hogy az pár liter folyékony tej teszi tönkre a magyar tejtermelőket? Ez egy alpári hazugság.
Különben is a tejtermelés már nem paraszti hagyományos gazdálkodás keretein belül folyik, hanem nagy telepeken, ipari méretekben. Gazdákról beszélni ez ügyben egy kicsit félre érthető. Csányi úr is megy tüntetni a Pennyi elé, meg Mészáros Lőrinc is, továbbá Nyerges Zsolt is, hogy csak a legnagyobb neveket említsem.
Jakab egy múmia a múltból, egy betokosodott álparaszt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.03.26 15:33

@sziddha: Na! Azért a hülyeségnek is van határa! Tejtermelők demonstrációjából átfűzni a jogállamiság felszámolására már baromi erőltetett. (Még mindig ez van kiadva parancsba?) Mindezt a neoliberális gazdaságpolitikával megfűszerezni... :-) (Hello! Ez bukott meg 2008-ban).
Ennyi erővel 2015. őszén a Brüsszelt megbénító összeurópai tejtermelői tüntetés is jogállamiságot sértett???

Hú de fárasztóak vagytok. Bár a trollok élete úgy látom nem is olyan egyszerű. Próbáld meg variálni kicsit a mondandódat. Jogállamiság felszámolása megvolt, most jöhet pl. a sajtó felszámolása vagy esetleg a korrupció stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.26 15:23

@europeer: nem tudom hogy kapnak-e a magyar tejtermelők állami támogatást, de azt tudom hogy a német és francia gazdák rengeteget, pont azért hogy ne szoruljon az országuk importra alapvető élelmiszerekből. Mert a németek és franciák pontosan tudják hogy ez a globalista-szabadpiaci maszlag csak addig ér valamit amíg virágzik a béke és barátság a szomszédokkal, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2019.03.26 15:16

Ha jogállam lenne nálunk, az un. tejtermelők, lehúzhatnák a rolót ! Egy szabad piaci világban,ha valaki veszteségesen
tud gazdálkodni, inkább hagyja azt abba ! Persze a közpénz ezer milliárdokat,büntetlenül,elmagánosító fineszes
fideszesek ,2010 óta szisztematikusan felszámolták a jogállamot ! Kimondták pl, hogy az Alkotmánybíróság
2012 előtti döntései érvénytelenek 2013 után ! Mint ahogy azt is : az 1944-1990 közötti hatalom nem jogelődje
az 1990 utáni világnak ! Akkor pl. vajon a sok hatalombitorló NER martalóc miként szerezhetett 1990 előtt,
diplomát Magyarországon ? Ráadásul egy rakásnyi fideszes un.jogászi végzettségű ! A légüres térben éltek
netán ők is, családjuk is évtizedeken át !?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.03.26 15:09

"?Egy fillért sem adtam volna a bekötésért, nem hogy 638 ezer forintot darabjáért? ? így reagált László Róbert, egy makói tejtermelő,
Eredetileg ezekre az automatákra is vonatkozott volna a rendelet, amely július elsejétől az étel és italautomaták üzemeltetőit arra kötelezi, hogy bekössék a gépeket a központi adóhatósághoz."
cikk: https://hirvilag.net/vallalkozas/megsem-kell-minden-ital-automatat-bekotni-az-adohatosaghoz/
-----------------------
Nocsak, nocsak. László Róbert nem szeretne a NAV szeme előtt értékesíteni?
Érdekes ugye?
Költeni nem akar az automatákra, de árat drágítani a vásárlóknak azt igen.
Tolják róla a cikkeket, de olyat még nem olvastam, hogy László Róbert megköszönte volna az adófizetőknek a mezőgazdasági támogatásokat.
Érdekes felfogása van ennek a zembernek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html