A válság nyomán kényszerhelyzetbe került a takarékszövetkezeti rendszer, és 2013-ra végre egyetértés alakult ki arról, hogy lépni kell. Meg kell erősíteni az együttműködésünket, az együttes piaci fellépésünket, mert a korábbi, szétaprózott rendszerben egyre kevesebb esélyünk volt arra, hogy talpon maradjunk, hogy eredményesen vegyünk részt az erős piaci versenyben. Számunkra tehát a takarékszövetkezeti szektor megerősítése és korszerűsítése nem politikai ügy, hanem üzleti, piaci kényszer, amit a túlélés érdekében végig kell vinni. A most folyó átalakulás az egyik legfontosabb változás, ami a szektor több évtizedes történetében valaha bekövetkezett - mondta a lapnak Vargáné Králik Katalin, a Veresegyház és Vidéke Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője.

Az alapok lerakásán már nagyrészt túlvagyunk, de az üzleti építkezés egy hosszabb folyamatnak ígérkezik. Egy csapat csak akkor tud működni, ha közös szabályai vannak, amelyeket mindenki betart, és ha a tagok belátják, hogy a csapatot valakinek irányítani is kell. Ezt kezdetben nehéz volt elfogadni, de mára megértettük, és már az előnyeit is látjuk. De az is fontos, hogy az integrációban részt vevő takarékoknak saját mozgásterük legyen, hogy ne váljanak olyanokká, mint egy nagy kereskedelmi bank fiókjai.

A szektorban két évtizede folyamatosak az egyesülések: 1990-ben még 260 takarék volt, ma már alig több mint nyolcvan. Az egyesülések egyik fő oka a hatékonyság, a versenyképesség növelése. Ma egy pénzintézet működtetése a piaci kihívások és a szabályozói kötelezettségek miatt olyan szakembergárdát, tudást és adminisztrációt követel meg, amelyet együtt jóval könnyebb ellátni. Az egyesülések nyomán a a takarékok jövedelmezőbbek, eredményesebbek lettek és nőtt a tőkeerejük is. A Veresegyház és Vidéke Takarékszövetkezet és négy Nógrád megyei takarékszövetkezet közgyűlései, küldöttgyűlései épp a napokban döntöttek úgy, hogy egyesítik erőiket, a fúzió várható időpontja július 31-e lesz.

Július 31-ével öt takarékszövetkezet olvad össze. A fúzióban a Veresegyház és Vidéke Takarékszövetkezet, a Cserhátvidéke Körzeti Takarékszövetkezet, a Drégelypalánk és Vidéke Takarékszövetkezet, az Érsekvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet és a Szécsény és Környéke Takarékszövetkezet vesz részt. Az egyesülés nyomán Centrál Takarék Szövetkezet néven a térség egyik legjelentősebb pénzintézete jön létre, 28 milliárd forintot meghaladó mérlegfőösszeggel és 48 fiókkal.