Továbbra sem tud kikecmeregni a gödörből az építőipar, májusban ismét meglódult az ágazati csődök száma, az egy évvel korábbihoz mérve gyorsult a leépülési folyamat - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból.

Az ágazat tisztulása felemás, a felszámolások aránya nagyon magas, de gyorsan nő az új cégek száma is, ami arra utal, hogy nem csökken a zavarosban halászók aktivitása - fogalmaz a közlemény.

Májusban az egy évvel korábbinál 31-gyel több építőipari vállalkozás ellen indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, a növekedés egy év alatt 9,9 százalék.

Az idei ötödik hónapban 342 céget döntöttek be, ez 32-vel több, mint áprilisban.

Az ágazat továbbra is rosszabb helyzetben van, mint a nemzetgazdaság egésze, hiszen az átlagosnál még mindig gyorsabban nőtt a csődök száma: nemzetgazdasági szinten csak 8,7 százalékkal több fizetésképtelenségi eljárás indult, mint egy évvel korábban.

Az építőipar relatív helyzete azonban nem olyan rossz, mint áprilisban, amikor az ágazatban háromszor gyorsabban nőtt az új csődök száma, igaz, ebben a szezonális hatások is szerepet játszhattak.

Ahogy a nemzetgazdaság egészében, úgy az építőiparban is csak átmenetinek bizonyult az áprilisi javulás.

Az év eddig eltelt időszakában még mindig 12 százalék feletti az új csődök növekedése - mondta Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

A végelszámolások száma jelentősen gyorsabban nőtt, mint az országos átlag, ami akár kedvező is lehet, amennyiben az életképtelennek bizonyuló cégek szűnnek meg.

Májusban 210 esetben indult ilyen eljárás, ami 71-gyel több a tavaly májusi számnál.

Egy év alatt a növekedés 51 százalékos volt, szemben az ugyancsak magas, 23,4 százalékos nemzetgazdasági átlaggal.

Az idei ötödik hónapban 450 új építőipari vállalkozást alapítottak, ez 23,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban.