Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánított Gyulai Húskombinát Zrt. felszámolási eljárásával kapcsolatos feladatok ellátásának finanszírozására 50,5 millió forint átcsoportosítását rendelte el - derül ki a kedden este a Magyar Közlönyben napvilágot látott kormányhatározatból. Eszerint a pénz azonnal jár, míg az elszámolásra és a fel nem használt rész visszafizetésére a határidő 2013. június 30. A pénz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete alcím javára let átcsoportosítva, a Miniszterelnökség fejezet rendkívüli kormányzati intézkedések cím terhére.

Még október 26-án jelent meg a felszámoló a Gyulai Húskombinátban, néhány órával azután, hogy a cég beadta nyilatkozatát a Gyulai Törvényszéknek arról, hogy nem támadja meg a felszámolásról szóló határozatot - mondta akkor Ruck János vezérigazgató az MTI-nek. A törvényszék által kijelölt Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. már péntek délután megnevezte a felszámolót, egy békéscsabai külső szakértőt, Máté Istvánnét, aki délután meg is jelent az üzemben. A zrt. "előző élete" a felszámolási eljárás jogerőre emelkedésének napján, október 26-án lezárult.

Máté Istvánné felszámolóbiztos korábban a Napi Gazdaságnak azt mondta, hogy a felszámolási eljárás befejezését követően − a Pápai Hús mintájára − egy, a menedzsmentet, a beszállító termelőket, valamint a helyi önkormányzatot tömörítő konzorcium működtetheti tovább a Gyulai Húskombinátot (Napi Gazdaság, 2012. november 7.) Emellett  60 millió forintot kértek a Bérgarancia alaptól, hogy a mintegy 3 milliárdos adósságot felhalmozó társaság 400 dolgozóját ki tudják fizetni − mondta Máté. Elkezdődtek a tárgyalások a hitelező bankokkal is arról, hogy a bevételeket kizárólag a működésre, elsősorban alapanyag-vásárlásra fordíthassák. (A cég számláin nincs pénz, mert október óta csak a hiteleket törleszti.) A felszámolóbiztos szerint a zrt.-nek jelenleg 380-390 millió forint kintlévősége van és annyi alapanyaga, amelyből néhány napig "csökkentett üzemmódban" még működni tud.