A Sió Eckes Kft. működése 21 éve alatt 204 ezer tonna magyar gyümölcsöt vásárolt föl. Meghatározó a cégnél az őszibarack, ami a teljes feldolgozás 54 százalékát teszi ki, 1977 óta változatlan receptúrával készül a baracklé, mindenféle aroma hozzáadása nélkül. Azért lehet így készíteni a baracklevet, mert a hazai alapanyag kiváló aromájú - mondta Apel Margit, a cég műszaki igazgatója a FruitVeB tanácskozásán.

A cég évenként 5000 tonna őszibarackot dolgoz föl, 2018-ban azonban csak feleannyit tudtak fölvásárolni. Nagy kérdés, hogy lesz-e magyar őszibarack, ami nehezen pótolható. Amikor görög velőt vásárolt a Sió, hogy romániai vásárlóinak szállítani tudjon, kiderült, hogy sokkal kevésbé jóízű, mert a gyártás során leválasztják az aromakomponenseket - mondta a szakember az agrárportál szerint.

Kajsziból a Magyar kajszi és a hazai nemesítésű fajták alkalmasak velőgyártásra, de erős versenyt támaszt a pálinkafőzés: légyártással nem lehet bírni az árversenyt, amit a főzdék támasztanak. Nagyarányú a fapusztulás is, így mind kevesebb kajszit tudnak fölvásárolni. Gyártóként gondot okoz az is, hogy bár kötnek szerződést a beszállítókkal, nem tudják ellenőrizni, hogy miért nem kapják meg a szerződött mennyiséget.

A munkaerőhiány mindenkinél nagy gond, nincs, aki leszedje, elszállítsa és feldolgozza a gyümölcsöt. Ha nem alakul ki valamilyen iparigyümölcs-termelési kultúra Magyarországon, hamarosan nem lehet magyar alapanyagból készíteni ezeket a klasszikus magyar gyümölcsleveket - tette hozzá a Sió Eckes műszaki igazgatója.

Pontosítás

A hír forrásaként műszaki igazgatóként megnevezett Apel Margit, 2018. december 31-óta nem a cég munkatársa, a FruitVeB konferencia időpontjában december 6-7-án sem volt már aktív, területét november 30-án leadta - közölte a cikk megjelenését követően a Sió-Eckes Kft.

A FruitVeb tanácskozáson általa képviselt információk semmilyen formában nem tükrözik a kft. vezetésének álláspontját és azok egy nem nyilvános szakmai megbeszélésen hangzottak el - hangsúlyozta a társaság.