Ha csökken a forgalom, az is jó a biztosítóknak

Több profitot realizáltak a biztosítók a második negyedévéen, mint az első három hónapban. A Világgazdaság szerint az egész éves profit akár meg is haladhatja a 2008-as eredményt.
NAPI, 2009. augusztus 26. szerda, 09:14

Ötmilliárd forinttal haladta meg 2009 második negyedévének profitja az elsőt, azonban a számokkal óvatosan kell bánni. A pénzügyi felügyelet ugyanis csak az idei évtől kezdte meg negyedéves bontásban közölni a profitadatokat, továbbá a szezonalitás szerepe sem elhanyagolható - olvasható a Világgazdaság (VG) cikkében.

A profitbővülés azonban nem jelent felhőtlen örömöt a biztosítók számára, az ugyanis részben a szigorú költségellenőrzésnek, valamint a jutalékkifizetések alacsonyabb forgalom miatti csökkenésének köszönhető. A biztosítási szektor sajátosságának számít ugyanis, hogy a költségek jelentős része a szerződéskötések kezdetén lép fel, míg a bevételek csak később, gyakorta évek alatt realizálódnak. Ez azt eredményezi, hogy az üzleti volumen visszaesésekor emelkedik az üzemi nyereség - magyarázták a lapnak az Aviva biztosító munkatársai.

A VG által megkérdezett iparági szakemberek optimisták az egész évet illetően, a teljes életbiztosítás-piacra 15 százalékos visszaesést jósol Kuruc Péter, a K&H Biztosító nem életbiztosításokért felelős vezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK