Május 12-16. között a benzin ára a mediterrán piacon heti átlagban 0,2 százalékkal csökkent, a gázolajnál 1,3 százalékos volt az áremelkedés. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,7 százalékkal gyengült. A piaci árak és az árfolyam változását figyelembe véve május 21-én, szerdán a benzin ára várhatóan nem változik, a gázolaj ára várhatóan 2-4 forinttal emelkedik.

A Brent kőolaj ára a héten kis lépésekkel emelkedett, heti átlagban 1,6 dollárral lett drágább. Az emelkedő árakat elsősorban az orosz-ukrán konflliktus újabb éleződése okozta. A Brent és a WTI ára egyaránt emelkedett, a két olajfajta közötti árkülönbség változtatlan (8 dollár) maradt. A különböző piacokon az csak a gázolaj ára követte a Brent olajár változását.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a május 12-16. közötti időszakban 0,2 százalékkal csökkent, az észak-nyugat-európai piacon 0,1 százalékos, az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 0,14 százalékos volt az emelkedés. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 1,38 százalékkal került feljjebb, az észak-nyugat-európai (NWE) és a ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 0,3-0,7 százalékos volt az áremelkedés. A dollár árfolyama május 12-16. között 222 forint körül ingadozott, összességében 1 dollár 2 forinttal került többe a megelőző heti átlaghoz képest.

Az elmúlt egy évben a benzin ára nem változott, a gázolaj ára 0,5 százalékkal emelkedett. Az utolsó publikált átlagos keresetek ennél kicsit gyorsabban emelkedtek, ezért 0,2 százalékkal több benzint és 0,2 százalékkal kevesebb gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.