Meglehetősen optimistán nyilatkoztak a cégvezetők pénzügyeik jövőbeni alakulásáról a K&H Bank kkv bizalmi index kutatása legutóbbi eredménye szerint.

A vállalkozások átlagosan 6,9 százalékos árbevétel-növekedéssel számolnak, ami felülmúlja az előző negyedévi 5,6 százalékos várakozást. Ugyan a vállalkozások többsége (53 százalék) továbbra is legfeljebb 6 százalékos növekedést vár, míg az ennél is magasabb bővülést valószínűsítő cégek aránya egy éve trendszerűen nő. Jelenleg a cégek több mint harmada (35 százalék) vár ilyen magas árbevételt, miközben a jelenleginél alacsonyabb bevétellel a kkv-k mindössze 6 százaléka számol - részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztályvezetője.

Míg a mikro- és kisvállalkozások átlagosan 6,8 százalékos bővüléssel terveznek, addig a középvállalkozásoknál ez az arány 8,3 százalék - az utóbbi jelentős, 3,4 százalékpontos ugrás az előző negyedévhez képest.

Ágazati szinten a kereskedelmi szektor számít a legmagasabb (7,3 százalék) árbevétel-növekedésre, aminek hátterében feltehetően az élénkülő belföldi kereslet, valamint a tavasszal megszüntetett vasárnapi boltzár áll. Egyedül az ipari cégeknél csökkent a várt bevétel nagysága (7,9 százalékról 7,1 százalékra), holott félévkor ők voltak a legoptimistábbak.

A magyarországi vállalkozások eredményüket tekintve is derűlátóbbak lettek, ugyanis 3,6 százalékról 4,6 százalékra ugrott a várt profit mértéke. A korábbinál egységes képet mutat a szektor: a kisvállalkozások átlagosan 4,4, a középvállalkozások 4,5, míg a mikrovállalkozások 4,7 százalékos eredménynövekedéssel számolnak. A szektorok közül a szolgáltató cégek terveznek a legmagasabb (5 százalék) profitbővüléssel, míg a félévkor legoptimistább ipari cégek várakozása a nyereség esetében is csökkent (4,6-ról 3,7 százalékra).