Hableány-baleset: ebből indulhatnak ki a nyomozók

Semmi nem tűnt el azokból az elektronikus adatokból, amit a Hab­leány-katasztrófa kapcsán lefoglalt a hatóság - írja cikkében a Magyar Nemzet, amely szerint összesen két terabájtnyi információt rögzítettek a Viking Sigyn fekete dobozából. Vizsgálják a szállodahajós cég Ingvi nevű járművét is, hogy nem mulasztotta el a segítségnyújtást a Hableány áldozatainak mentésekor.
Szabó Dániel, 2019. július 1. hétfő, 10:59
Fotó: MTI Fotó

A különleges ügyészi csoport irányításával zajló nyomozás során több mint két terabájtnyi elektronikus bizonyítékot értékelnek, elemeznek, és a megállapítások tükrében rendelnek el újabb nyomozati cselekményt, de csak ha arra szükség van - írja a napilap hétfői számában.

A Hableány néhai matrózának családja megbízásából Magyar György sértetti képviselő a hétvégén kritizálta a hatósági fellépést, hogy az adatokat szabálytalanul a hajólegénysége töltötte le és adta át a rendőrségnek. A BRFK viszont állítja, igazságügyi szakértő jelenlétében szedték le a fekete dobozból az információkat, meggyőződtek arról, hogy a szállodahajó személyzete mindent átad, és az esetről jegyzőkönyvet vettek fel. Arra a kritikára, hogy a Sigynt hagyták a baleset után elhajózni, azt mondták, hogy minden szükséges nyomot rögzítettek a nyolcórás szemle alatt.

A hatóságoknak átadott pendrive-ot aztán csak 13 nap múlva egy informatikai szakértő nyitotta meg Magyar György szerint, aki azt is kritizálta, hogy a balesetkor a helyszínen lévő Ingvi hajó fekete dobozát nem gyűjtötték be. A rendőrség erről azt közölte, hogy akkor kezdtek foglalkozni az adathordozón tárolt adatokkal, amikor a nyomozás folyamataiban elérték ezt a pontot.

A tragédia után a Viking Sigynt követve érkezett a Margit hídhoz a testvérhajó, a Viking Ingvi, amely megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajózott. Ennek a hajónak a feketedobozáról beszélt Magyar György. Az Ingvinél az elszámoltatás azonban csak akkor kerülhet szóba, ha bebizonyosodik, hogy a személyzete látta, amint a Sigyn letarolja a Hableányt. Ezt jelenleg is vizsgálják - írja a Magyar Nemzet.

HOZZÁSZÓLÁSOK