A Viking kapitánya a baleset után mindent megtett a mentésért

Az Index információi szerint a Viking Sigyn kapitánya, az ukrán Jurij C. az előzésnél több dolgot elmulasztott, de mikor megtörtént az ütközés, mindent megtett, hogy a Hableány áldozatait megpróbálja kimenteni. Elkerülhetetlennek írták le az ütközést a szemtanúk.
Szabó Dániel, 2019. július 5. péntek, 21:53
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

Nagyjából 10,5-10,7 kilométer/órás sebességgel haladt a Viking Sigyn, amikor maga alá gyűrte az előtte utazó Hableányt, derül ki a nyomozati iratokból, melyeket a két magyar áldozat jogi képviselői is megkaptak - ismerteti a hírportál, amely szerint olyan gyorsan közeledtek a baleset előtt a Hableányhoz, hogy nem volt már lehetőség semmit sem tenni.

A cikkből az is kiderül, hogy az előzést sem hang-, sem fényjelzéssel nem jelezte a szállodahajó, pedig ez az előírás. Ahogy az is, hogy rádión kell tájékoztatni a másik hajót, hogy le fogják hagyni. Mindezt addig ismételgetni, amíg nem sikerül kapcsolatot létesíteni - mondta az egyik áldozat, a turistahajó elhunyt matrózának ügyvédje a hajózási szabályokra hivatkozva.

Az ütközés után előrerohant és mentőgyűrűket gyűjtött a Viking kapitánya, Jurij C., akit egy a hajó elejében fotózkodó német pár női tagja világosított fel, hogy elütött egy hajót. A már óvadék ellenében szabadlábon lévő bűnügyi őrizetbe áthelyezett férfi az eset után intézkedett arról, hogy a mentőcsónakot vízre tegyék és megpróbálják megtalálni a Hableány utasait.

Az első segélykérés percekkel a baleset után, a tízes frekvencián hangzott el az ukrán hajóskapitánytól. Pedig ezen a frekvencián elvileg csak hajók kommunikálnak egymással. Segélykérésre pedig kifejezetten a tizenhatos frekvenciát szokták használni - mondta el szintén az ügyvéd.

További részletek az Index cikkében olvashatók a balesetről.

A balesetről
A Hableány sétahajó - mint az ismert - összeütközött a Viking Sigyn nevű szállodahajóval a Margit-híd alatt néhány tíz méterre. A sétahajó másodpercek alatt elsüllyedt, összesen 35-en voltak a fedélzetén. Csak hét embert tudtak kimenteni, a hajón utazó 26 dél-koreai turista és a két fős magyar személyzet nem élte túl a balesetet. Pénteken a hajó kiemelésében részt vevő búvárokat kitüntették.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2019.07.06 09:40

??????????????????????????????????????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.07.06 08:29

Az az őrült, aki engedi sétahajókázni ezeket a monstrumokat a városban, rosszidőben rossz látási viszonyok közt meg senki ne sétahajókázzon, a gyors vízü folyóban, ahogy fürdőhelyen se fürödhetnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html