Habony-Rogán suskust sejtenek a metróbotrány mögött

Az ellenzéki pártok jobbról és balról is össztüzet zúdítottak a kormányra azért, mert rákényszeríti Budapest vezetését, hogy fél áron félig újítsa csak fel az M3-as metrót. Sajtóhírek szerint a kormányzati körökön belüli suskus folyik az ügyben.
Napi.hu, 2016. október 13. csütörtök, 09:25
Fotó: Napi.hu

Az ellenzéki pártok ezúttal nem Tarlós István főpolgármestert, hanem a kormányt hibáztatják azért, mert úgy tűnik, a városvezetésnek korlátoznia kell a 3-as metró felújítási projektjét - tudósít a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja már előterjesztés is készült arról, hogy az eredetileg tervezett közel 140 milliárd forint helyett csak 70 milliárdot fordítanának a beruházásra.

A csökkentést úgy érnék el, hogy az állomásokat nem újítanák fel, így azok továbbra is a 70-80-as évekbe vinnék vissza az utasokat. Tarlós holnap tart sajtótájékoztatót az ügyben, a kormány nem nyilatkozott a fejleményekről. Az ellenzék azért okolja a kormányt, mert az NFM állítólag közölte a főpolgármesterrel, hogy a 140 milliárdos keret túllépése esetén nem fizetik ki a pluszköltséget.

Márpedig nem érkezett olyan ajánlat a felújításra, amely belül maradna ezen a határon. Szakértők felvetik, hogy az alagutak korszerűsített biztonsági rendszere, illetve a tervezett elektronikus jegyrendszer bajosan működhet együtt az állomások régi technikájával.

Sajtóinformációk szerint Habony Árpád informális miniszterelnöki tanácsadóhoz és Rogán Antal kabinetminiszterhez köthető érdekcsoportok keverhetik a lapokat a háttérben.

MEOSZ: az akadálymentesítés nem fakultatív feladat!
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) arra kéri a kormányt és a fővárost, hogy - törvényi kötelezettségüknek eleget téve - az M3-as metró felújítása során biztosítsák annak teljes körű akadálymentességét. A MEOSZ egyetlen olyan felújítási megoldást sem tud elfogadni, amely ismét évtizedekre kizárja a mozgássérült embereket Budapest legforgalmasabb metróvonalának használatából. Az érdekvédelmi szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben a megállók nem újulnak meg, nem történik meg a vonal akadálymentesítése sem, így a mozgássérült emberek továbbra is kiszorulnak a 3-as metróból. Ezzel a kormány és a főváros újabb évtizedekre rekeszti ki őket a budapesti közösségi közlekedés egyik legfontosabb vonaláról.

Az akadálymentes közösségi közlekedés megteremtése nem fakultatív feladat és nemcsak a mozgáskorlátozott emberek számára fontos, hanem megkönnyíti az idős emberek, a babakocsival közlekedők és a poggyászt cipelők utazását is- mutat rá a MEOSZ. Az M3-as metróvonal akadálymentesítésének elmaradása nemzetközi jogot sért, és figyelmen kívül hagyja az Európai Unió 2010-2020 időszakra szóló fogyatékosságügyi stratégiáját is. A MEOSZ arra kéri a kormányt és a fővárosi közgyűlést tegyen eleget hazai és nemzetközi jogi kötelezettségeinek, valósítsa meg a 3-as metró megállóinak felújítását és teljes körű akadálymentesítését.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2016.10.13 11:35

A hármas metró felújítása sürgős, azonnal el kellene kezdeni. Nagyon szomorú, hogy kormányunk ezt nem fogja fel és ezt a feladatot érdekcsoportok harcának rendeli alá.

Tarlósnak van igaza: a felújítás nem egyszerűen budapesti, hanem országos ügy, egyedül a főváros nem tudja állni a költségét, ezért adjon a kormány annyi pénzt, amennyi szükséges.

A politika hátráltatja a megvalósítást: Orbán utálja Tarlóst és ahol csak tud, betart neki.

Ez az ügy is egy példa arra, hogy kis hazánkban mindenki csak a saját pecsenyéjét sütögeti, az ország sorsa csak keveseket érdekli.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.10.13 09:45

OKé, hogya béna liberálboslevistáknak - ideértve Simicskát és a jobbikot is - heveny Rogán- és Habonyfóbiájuk van, ami beteges. Szóval, amit mondanak, az "természetesen" baromság.

De!

Azért mégis cska gáz, hogy mindenfelé épülnek a stadionok a semminek, itt meg megy a szarrágás a költségeken egy olyan beruházás kapcsán, ami sok százezer ember életét befolyásolja. Szóval, elmehetnek a sunyiba.

Meg persze a libsibolsik is, akiknek ilyenkor persze nem számít, hogy már a közbeszerzésnél 30%-kal magasabb az ár, mint a tervezett összeg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html