Két évvel ezelőtt, 2015 márciusában alapította meg a londoni Danube Business Consulting Ltd.-t a magyar kormány állítólagos agytrösztje Habony Árpád és Arthur J. Finkelstein amerikai kampánymenedzser. A cégalapítás azért volt igazán meglepő, mert a magyar tanácsadónak ekkor csak médiaipari cége, a Modern Media Group Zrt. volt csak a nevén, míg Finkelstein világ életében arról volt híres, hogy kerüli a nyilvánosságot (annyira, hogy még fénykép is csak alig készült róla).

Sokáig nem volt egyértelmű, hogy a cég pontosan mivel foglalkozik, mivel a bejelentett tevékenységi körei között csak olyanok szerepeltek, mint "nem üzleti jellegű tanácsadás" valamint a "máshová nem sorolt egyéb üzleti támogató tevékenység".

Arra, hogy politikai tanácsadásról lehet szó, csak annyi utalt, hogy az ügyvezetői pozíciót - a brit cégadatok szerint - Lánczi Tamás, a Századvég Politikai Iskola tanára és politológusa töltötte be. A pozíciót egy Egyesült Királyságbeli cégalapításokkal foglalkozó magyar állampolgártól vette át.

Külföldre tekintettek

Tavaly októberben viszont arról terjedtek hírek, hogy Nicolas Sarkozy korábbi francia elnök comeback- és a horvátországi Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) választási kampányában segédkezik a vállalkozás. Előbbi cáfolta a Figyelő értesülését, azonban a konzervatív horvát nem nyilatkozott arról, hogy szerződésben állnak-e a Finkelstein-Habony-féle közös céggel.

Bár a HDZ a jugoszláv-éra utáni politika meghatározó pártja volt és a függetlenedési időszak után a legtöbbször ők adták a miniszterelnököt és az államfőt is (1990-1999 és 2003-2011 között is kormányon volt a tömörülés) válságba került. A 2011-től a baloldali Szociáldemokrata Párt (SDP) került hatalomra, amely népszerűsége egészen addig töretlen volt, míg 2015-ben a menekültválság fel nem darálta a horvát ellátórendszert és káoszt nem teremtett az országban.

Akkor a parlamenti választásokon egyik párt sem szerzett abszolút többséget, de a Figyelő akkori értesülései szerint a HDZ-kampányában fontos volt Habony Árpád és Arthur Finkelstein szerepvállalása. Elképzelhető, hogy visszatérő ügyfelei lettek a horvát konzervatívoknak: szeptemberben újabb előrehozott választás volt az országban, ahol újra a HDZ-nyert. (Érdekesség, hogy a cég állítólagos szerződéseit megíró Figyelő főszerkesztője azután, hogy tavaly év végén Schmidt Mária érdekeltségébe került, a Danube Business Consulting vezetője, Lánczi Tamás lett.)

Legalább lett bevételük

A cég az létrehozásának évében nem folytathatott valódi tevékenységet a cégbeszámolója szerint. Azonban tavaly mind a saját tőkéje, mind a profitja nőtt.

A tőkéje két éve mindössze a cégalapításhoz szükséges 5000 font volt (akkori árfolyamon 2 millió forint volt), míg 2016-ban ez már 38 618 angol fontra (közel 14,2 millió forintra) emelkedett. A vállalkozás tavalyelőtt nem ért el bevételt, a múlt évben viszont már 133 618 fontot (50 millió forintot) termelt, amelyből 100 ezer fontot (37 millió forintot) vett ki osztalékként a két tulajdonos.

Arthur J. Finkelstein (Forrás: CEVRO Institut)

Kérdés azonban, hogy a cég tulajdonosi struktúrája hogyan változik a jövőben, mivel 72 éves korában a közelmúltban  elhunyt Arthur Finkelstein. A nemzetközi politikai tanácsadó, aki tíz éven át segítette Orbán Viktor és a Fidesz, valamint Benjámin Netanjáhu izraeli elnök kampányát is, de korábban Ronald Reagennel és Richard Nixonnal is együtt dolgozott.