Habony hitelezője vette meg a magyar Atmediát

A Tombor András üzletember által alapított Visus Invest Kft. vásárolta fel a holland Atmedia Holdings BV. által tulajdonolt piacvezető tévés sales house-t, az Atmedia Kft.-t - közölte a cég.
Napi.hu, 2016. december 23. péntek, 13:11
Fotó: Napi.hu

A befektető cég alapító-tulajdonosa, Tombor András elmondta: "mint azt korábban is említettem, amennyiben kedvező lehetőséget látok, visszatérek a magyar médiapiacra, ugyanis az elmúlt évek tendenciái alapján jelentős fejlődési potenciál látszik benne. Az akvizícióra hosszú távú pénzügyi befektetésként tekintek. Az Atmedia jelenlegi menedzsmentje minden támogatást megkap a munkája folytatásához. A cég operatív működésébe nem kívánok beleszólni, mert a lehető legjobb csapat irányítja a céget, amely piaci áttörést ért el 2016-ban."

Az Atmedia tévés kereskedőházat Lengyelországban 1998-ban alapították meg. A régiós terjeszkedés egy évtized múlva indult a cseh, majd 2009 végén a magyar leányvállalatokkal. Az elmúlt hat év alatt az Atmedia Magyarországon piacvezető kereskedőházzá (sales house) vált. Az Atmedia várhatóan 2016-ban zárja eddigi legsikeresebb üzleti évét - írta közleményében a cég.

A tulajdonosok régiós stratégiája időközben megváltozott, befektetési portfóliójukat és tevékenységeiket átalakítják, ennek részeként kivonulnak a magyar piacról. Ez a folyamat két éve indult, több multinacionális vállalat is érdeklődött a cég iránt, végül a magyar Visus ajánlatát fogadta el a tulajdonosi kör - írta az Atmedia.

Az Atmedia nettó árbevétele 2014-ben 7,6 milliárd, 2015-ben 9,2 milliárd forint volt.

Kicsoda Tombor András?

Tombor András Fidesz-közeli vállalkozó az első Orbán-kormány ideje alatt biztonságpolitikai főtanácsadó volt, a hvg.hu cikke szerint a neve előkerült az UD Zrt. (Dávid Ibolya lehallgatásával kapcsolatos) ügyben is, a bíróság tanúként hallgatta meg.

Tombor 2012 decembere és 2016 júliusa között az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház (új nevén Grand Tokaj Zrt.), felügyelőbizottságának tagja volt.

A neve más ügyekben is előkerült a sajtóban az elmúlt években, többek közt azért, mert baráti kölcsönt nyújtott Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadónak. Korábban a 444.hu írt arról, hogy információik szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2015. tavaszán vizsgálatot indított Habony Árpád ellen, aki jövedelmei között több kölcsönt is megemlített. Habony 2009 nyarán kamatmentesen, 7 évre, 20 millió forintot kapott kölcsön Tombor Andrástól - akkor az állami Tokaj Kereskedőház felügyelőbizottságának elnökétől -, valamint Andy Vajnától 2010-ben és 2013-ban, száz-, illetve ötvenezer dollárt.

Andy Vajna első intézkedése az volt, miután hitelből megvette a TV2 kereskedelmi tévécsatornát, hogy leszerződött az Atmediával a cég portfóliója és a TV2-csoport hirdetési idejének együttes értékesítésére.

Tombor nevét korábban a Népszabadság megemlítette a fővárosi FKF Zrt. milliárdos nagyságrendő okoskuka-projektje kapcsán, a Forbes pedig arról írt, hogy Tombor borkereskedő cégéhez is juthattak olyan uniós támogatások, amelyek a hazai startup cégek fejlesztésére oszthattak ki kockázati alapkezelők.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2016.12.23 13:15

Meglepi....!
Semmi köze a Fideszhez vagy Orbán Viktorhoz.
Semmi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html