Hagyják bedőlni Esztergomot?

Kész a terv Esztergom adósságainak rendezésére. Átszerveznék az önkormányzati vagyonkezelést és cégeket, a közigazgatást és racionalizálnák a vezetői szinteket.
Tóth Kata, 2012. augusztus 1. szerda, 06:14
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Sikeres volt az esztergomi városvezetés és a Raiffeisen Bank közötti első, adósságrendezést célzó tárgyalási forduló. Tétényi Éva polgármester a Napi Gazdaságnak azt mondta, többkörös tárgyalás várható, a reorganizáció alapjai azonban most megszülettek. A legfontosabb és leginkább sürgető problémának a polgármester a 300 millió forintos likviditási hiány pótlását nevezte, ez a működési és egyéb kiadások miatt havonta legalább 150-200 millió forinttal növekszik. A deficit pótlása érdekében a megbeszélés során egy többpontos javaslatcsomagról tárgyaltak.

A városvezetés szerint az önkormányzat megmentését egy egységes vagyonkezelő szerv felállítása, az önkormányzati Strigonium Zrt.-be tömörülő vállalatok kiszervezése, majd egységes önkormányzati tulajdonba vonása és összeolvadása szolgálná. Tétényi szerint ezzel átláthatóvá válnának a bevételek, másrészt növelni lehetne a városi kincstárban landoló összegeket, illetve a jelenleg a vagyonkezelőhöz tartozó 2 milliárd forintos ingatlanállományt is jövedelmező tevékenységekbe vonhatnák be. Az önkormányzati tulajdonba vont vállalatok nonprofit alapon működnének.

Az önkormányzat második lépésként a versenyszféra elvárásaihoz igazodó, menedzser típusú átalakítást tervez közigazgatási intézményrendszerében, ami esetenként a középvezetői szint racionalizálását is jelentené. A bérek és járulékok megspórolása révén havi 50 millió forintos többlettel számol a település. Az intézményvezetők pedig az önkormányzati "kincstár" mindenkori helyzete alapján kapnának egyedi felelősség- és mozgásteret − tette hozzá a polgármester.

A korábbi indormációkkal ellentétben a szaktárca képviselői nem vettek részt a tegnapi tárgyaláson.

A város vezetői nyár elején azt sem zárták ki, hogy ősznél hamarabb is bedőlhet a település, miután kiderült, hogy az 1,1 milliárd forint hiány nem váltható ki ingataneladással.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bernstein, 2012.08.01 12:33

Esztergomról egy vicc jut eszembe:

Buszon az egyik ittas utas telibe jó szaftosan telibe hányja a mellette állót Erre az elképedve topogva tárogatja a karját és kérdezi az elkövetőt, hogy mit képzel magáról, hogy lehet így utazni és viselkedni.

Mire az elkövető: maga mit papol itt nekem, különben is hogy néz ki?

Ez alapján várjuk a friss fidesz kommunkikációt, hogy hova is juttatta Tétényi Esztergomot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html