A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Sikeres volt az esztergomi városvezetés és a Raiffeisen Bank közötti első, adósságrendezést célzó tárgyalási forduló. Tétényi Éva polgármester a Napi Gazdaságnak azt mondta, többkörös tárgyalás várható, a reorganizáció alapjai azonban most megszülettek. A legfontosabb és leginkább sürgető problémának a polgármester a 300 millió forintos likviditási hiány pótlását nevezte, ez a működési és egyéb kiadások miatt havonta legalább 150-200 millió forinttal növekszik. A deficit pótlása érdekében a megbeszélés során egy többpontos javaslatcsomagról tárgyaltak.

A városvezetés szerint az önkormányzat megmentését egy egységes vagyonkezelő szerv felállítása, az önkormányzati Strigonium Zrt.-be tömörülő vállalatok kiszervezése, majd egységes önkormányzati tulajdonba vonása és összeolvadása szolgálná. Tétényi szerint ezzel átláthatóvá válnának a bevételek, másrészt növelni lehetne a városi kincstárban landoló összegeket, illetve a jelenleg a vagyonkezelőhöz tartozó 2 milliárd forintos ingatlanállományt is jövedelmező tevékenységekbe vonhatnák be. Az önkormányzati tulajdonba vont vállalatok nonprofit alapon működnének.

Az önkormányzat második lépésként a versenyszféra elvárásaihoz igazodó, menedzser típusú átalakítást tervez közigazgatási intézményrendszerében, ami esetenként a középvezetői szint racionalizálását is jelentené. A bérek és járulékok megspórolása révén havi 50 millió forintos többlettel számol a település. Az intézményvezetők pedig az önkormányzati "kincstár" mindenkori helyzete alapján kapnának egyedi felelősség- és mozgásteret − tette hozzá a polgármester.

A korábbi indormációkkal ellentétben a szaktárca képviselői nem vettek részt a tegnapi tárgyaláson.

A város vezetői nyár elején azt sem zárták ki, hogy ősznél hamarabb is bedőlhet a település, miután kiderült, hogy az 1,1 milliárd forint hiány nem váltható ki ingataneladással.