BUX
38789

Hajmeresztő szabálytalanságokat találtak a Dimenziónál

A Dimenzió Biztosító és Önsegélyező Egyesület visszamenőlegesen módosította tartalékolási szabályait és általános szerződési feltételeit - közölte a PSZÁF.

NAPI, 2010. február 24. szerda, 18:47

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete átfogó vizsgálatot folytatott a Dimenzió Biztosító és Önsegélyező Egyesületnél, amely súlyos hiányosságokat és jogszabálysértéseket tárt fel.

Ezek közül kiemelkedik, hogy a Dimenzió egyesület tartalékolási szabályait visszamenőlegesen módosította, s ezáltal elfedte az intézmény szavatoló tőke hiányát, amelyet e miatt a felügyelet nem észlelhetett.

A Dimenzió egyesület e mellett visszamenőleges hatállyal módosította általános szerződési feltételeit a többlethozam-visszajuttatás tekintetében.

A felügyelet mai határozatában ezért kezdeményezte a Dimenzió egyesület elnökségének, első számú vezetőjének (egy személyben vezető jogtanácsosának) és a számviteli rendért felelős vezetőjének felmentését.

A felügyelet több nyugdíjbiztosítási terméke esetében kötelezte a biztosító egyesületet: olyan ellenőrzési és nyilvántartási rendszert alakítson ki, illetve a többlethozamok visszajuttatásánál oly módon járjon el, ami megfelel az ügyfélszerződésekben foglaltaknak.

A határozat előírta a biztosítónak, hogy a továbbiakban feleljen meg a tartalékok becslésére vonatkozó jogszabályi előírásoknak, pontosítsa a szerződés megkötése előtti ügyfél-tájékoztatási gyakorlatát, illetve a továbbiakban negyedévente teljes főkönyvi kimutatásban számoljon be gazdasági helyzetéről.

A határozat előírja a Dimenzió egyesület közgyűlésének összehívását is, annak érdekében, hogy a felügyeleti intézkedések tartalmát ismertessék a tagokkal.