Újabb drágulás jön a népszerű élelmiszernél

Elegendő hal lesz idén az ünnepekre, a haltermés közepes, az árak tavalyhoz képest 5-7 százalékkal emelkednek - mondta Lévai Ferenc az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője az MTI érdeklődésére.
Domokos László, 2018. december 16. vasárnap, 08:30
Fotó: MTI Fotó

A drágulás hátterében több tényező áll. Példaként említette a termelési költségek emelkedését, a dráguló takarmányt, az aszályt, a kötelező béremelést és a súlyadórendelet kedvezőtlen hatását. Ennek ellenére az áremelkedés mértéke az országban sehol nem haladja meg a 10 százalékot.

Karácsonykor a legnépszerűbb hal a ponty, amelynek ára az idén kilogrammonként 1100-1300 forint körül mozog. A 12-13 ezer tonnányi belföldi pontytermelés mintegy 30-32 százaléka a karácsonyi időszakban kerül a piacra.

A karácsonyi forgalom mintegy 65 százalékát a ponty adja; a harcsák, a süllő és a pisztráng aránya 25 százalékot tesz ki, 10 százalék körül vannak a választékbővítő, olcsóbb halak, például busa, amur, kárász, keszegek és a törpeharcsa.

Az elmúlt három évben az eladott hal mennyisége kismértékben emelkedett, idén is bővülésre számít Lévai Ferenc. Karácsonykor egyre többen vásárolják az értékesebb, igényesebb és jobban feldolgozott halakat, például a konyhakész pontyot, az afrikai harcsát, süllőt és a pisztrángot, szemben az olcsóbb busával.

Idén a tógazdaságokból 13-14 ezer tonna hal kerül ki, az intenzív telepekről pedig mintegy háromezer tonna, amelynek 90 százaléka afrikai harcsa. Az ágazat éves árbevétele 12-13 milliárd forint körül van, ezt várhatóan idén is így lesz. Az ágazat édesvízi halból importot nem bonyolít, az export tavaly 3-3,5 ezer tonna volt, ez idén az aszályos időszak és az élénk belföldi halpiac miatt kevesebb lesz.

A szóvivő javasolja a fogyasztóknak, hogy ne hagyják a karácsony előtti utolsó napokra a halvásárlást, mivel a konyhakész, friss halak nagy választékban már december elejétől beszerezhetők, a néhány hetes mélyhűtés nem árt a halaknak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzései minimális hiányosságokat tártak fel az elmúlt három évben, a magyar hal biztonságos és kifogástalan minőségű élelmiszer.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2018.12.16 13:12

orbán apósát nem érte el a "rezsicsökkentés" szele :) Felőlem amúgy oda emelik ennek zsíros pocsolya ízű szálkabánya szemétnek az árát ahová akarják mert meg nem eszem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2018.12.16 12:04

csak éppen arról nem szól a cikk, hogy 27% ról levitték a halak áfáját 5% ra (kivéve a cápáét csakhogy legyen valami röhejes ebben a törvényben is) és akkor a 10% már inkább 30-40% lesz a boltban legalábbis nettóban

Magyarul lenyúlták az áfa különbözetet meg még +10% ot és ráadásul rohadtúl nincs elég hal mert itt tart a magyar tógazdasági haltermelés 2 nyaras ponty van 3 nyaras helyett ami kicsi is meg rphadt drága is meg jövőre ez se lesz nmert idén esszük meg a jövő évi halat !!!

Na mindegy jön be az argentín ponty fillérekért és 5% áfával, majd akkor nem fognak így vidámkodni a lobbisták !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

granatvirag, 2018.12.16 11:08

akkor ne merjenek arról beszélni hogy nem eszik a magyar elég halat, drága és az óceánok, tengerek is tele vannak nehézfémmel, műanyag és van ahol atomhulladékkal is. Igy aztán nagyon egészséges
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html